Наредбата, която определя здравни дейности, за които Националната здравноосигурителна каса заплаща, е нищожна. Оказва се, че нормативният акт, който е в сила от месец март 2016 г., е издаден от тогавашния министър на здравеопазването Петър Москов без правно основание, предава "Дарик".
Така на практика цялото лечебно здравеопазване в последно време е било регулирано от един нищожен акт, категорични са от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Това от своя страна поставяло под въпрос всички действия на здравната каса в отношенията й с лечебните заведения, както и съдържанието и изпълнението на сключените договори с болници, лекари и заведения за извънболнична помощ.

Затова от организацията, съвместно със Сдружението на частните болници, са атакували въпросната наредба с жалба във Върховния административен съд. Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от Министерството на здравеопазването са били наясно, че нарушават закона, но въпреки това са пуснали нормативния акт в Държавен вестник.

Тази постъпка била израз на пълно незачитане на правовия ред и на подигравка с българската държава.