Асен Василев категорично не бива да се занимава с енергетика. Това заяви пред bTV зам.-председателят на парламентарната Комисия по енергетика Рамадан Аталай.

Той напомни, че на 8 март ЕК излезе с решение за съвместни европейски действия за сигурност и устойчивост в доставката на енергия в съответните държави и с идеята да има достъпна цена на ток за обществото.

"Нашата страната трябваше веднага да пристъпи към определени действия - те са описани в 10 крачки в решението на ЕК. После обаче се реши, че няма как ЕС до 2030 г. да спре доставката на газ и енергийни суровини от Русия", каза Аталай.

"Вицепремиерът Василев обаче реши, че, ако сутрин каже нещо бомбастично, хората ще му обърнат внимание, и каза, че спираме газа от Русия, което означава, че той не познава нещата в енергетиката в дълбочина и не са направени анализи за дългогодишно развитие на енергетиката", добави депутатът от ДПС.

По думите му лидерите в момента управляват емоционално, а емоцията не е добър съветник, когато трябва да се осигури енергия на нацията.

"Да излезеш и да кажеш че в началото на 2021 г. ще е готова интеркионекторната връзка с Гърция, при все че си наясно, че няма да се случи... После казаха, че ще бъде 1 юли. Вчера или днес гледам Кирил Петков, облечен с жилетка. Най-сетне отиде той да се запознае със ситуацията и каза, че това ще е септември", уточни Аталай.

"Когато едно управление не остави осъществяването на енергетиката в ръцете на енергийните специалисти и министъра и не взима становище от специалиста, а с това се занимава човек, свързан с еврофондовете и финансите, се допускат тези грешки", категоричен бе той.

"Уважавах тези млади момчета и вярвах, че ще променят много неща и ще направят така, че държавата да се развива. Разбира се, че не са виновни те за вдигането на цените, но, като наложиха мораториума, се усъмних, че да завършиш "Харвард" не е гордост. Аз се гордея вече, че съм завършил в България", заяви Аталай. 

"Самочувствието им без покритие ни води на мисълта, че те не са ангажирани нито с енергетиката, нито с кризата в страната. Чудим се едва ли не как да израснем, пълзейки", добави той.