Атанас Мерджанов от БСП проведе в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

В „летеж“ ли е БСП с Корнелия Нинова начело?
    „Да си грабна мартеницата, че щях да я забравя и да посрещна Атанас Мерджанов с пожелание да е жив и здрав, червен и бял!“, посрещна своя гост водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов също й подари мартеница.

    „Днес е и деня на прошката, това е рядко съвпадение, тегли ме да Ви попитам в „летеж“ ли е БСП с Корнелия Нинова начело?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори: „Очевидно закачливото настроение не Ви е напуснало. Аз не мисля, че в „летеж“, е която и да е политическа партия в България в този пъстър политически хоровод!“.

    „Тогава, за да Ви докажа, че не съм в „закачливо“ настроение – нека да не се крием от факта, че Бойко Борисов се отказа от нов самолет, тоест от „летеж“ с нов самолет в контекста на това, което казвате, но за да отидат тези пари за спортни и училищни нужди! Та в „летеж“ ли е БСП с Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът й отговори, че не е имал това предвид и продължи, че БСП е в процес на лутане и търсене и този процес продължава вече доста дълго време.

„Всъщност 4 години, откакто Нинова е председател на НС, сега предстоят поредни избори и вътрешнопартийни боричкания, бих казал боричкания, защото вижте, усещането, че ние се мислим за достатъчно значими, за достатъчно стойностни, а истината е, че на последните няколко избора БСП отстъпва позиции и даже миналата седмица забелязах едно социологическо проучване, според което разликата е около 11%, а преди време бяха почти изравнени позициите!“, обясни Мерджанов.


Успехът на БСП-Ямбол на президентските и парламентарните избори
  „Казвате „ние се мислим за важни и значими, но всъщност не сме“, Вие Атанас Мерджанов колко години бяхте областен председател на БСП-Ямбол?“, попитан водещата Илиана Беновска.

Събеседникът й отговори, че този период е продължил около 10-12 години. На въпроса на водещата защо в момента не е, той отговори, че е имало промени в устава на БСП, според които не могат да се съвместяват длъжностите народен представител и председател на областния съвет. Водещата отбеляза, че Мерджанов не е в момента и народен представител.

Той отвърна: „Това е по-демократично според устава и според твърденията на определени представители!“. „Но хайде да не се залъгваме, че системната не работа не дава своя резултат, не с риск някой да помисли, че ви правя „пролетен вятър“ на първи март, но в Ямбол БСП имаше най-висок резултат на президентските и на парламентарните избори и то беше колосално висок и различен. Тогава колкото и да сте еднакви и да се наричате „другари“, всеки от вас има различна стойност, така ли е?“, попита водещата Илиана Беновска.

Гостът й отговори: „Резултатите в Ямбол са преди всичко дело на моите колеги, на моите другари, на една системна и целенасочена работа и слава Богу тя продължава да е такава. Аз се надявам, че и на следващите избори ние ще се докажем като първи политически фактор в областта. Не така обаче беше на местните избори, защото ние практически отстъпихме 3 общини, въпреки този „летеж“ за който говорите Вие на БСП в Ямболска област.

Така че нещата в политиката са многоизмерни, от една страна може да имаш структури, да си първенствуваща политическа сила, да имаш кадри, да имаш влияние, от друга страна обаче да не отчиташ промените в твоя политически противник, които са много реактивни напоследък и може би тъкмо това е свойството, което принадлежи на ГЕРБ, защото те оцеляват непрекъснато от скандал в скандал, от ситуация в ситуация!“.


Каква алтернатива на Борисов предлага Нинова?
   „Нека да Ви прекъсна, за да цитирам вашия колега и заместник-председател на БСП по организационните въпроси Кирил Добрев, той каза в едно интервю, свободно го цитирам – „Ние се стремим да махнем Бойко Борисов и какво като го махнем? Имаме ли ясна концепция кой ще поведе държавата, накъде ще я поведе, как ще управляваме?“. И в интерес на истината не е много неправ, така ли е?“, попита водещата Илиана Беновска.

Атанас Мерджанов
отговори, че същественият въпрос пред всяка партия, в това число и БСП, е каква политика предлага.

Той продължи: „Персоналният въпрос според мен тук беше намесен много неуместно преди 4 години и ние непрекъснато се биехме с персоната Борисов, а това ни отслаби във възможността да представяме алтернатива и да печелим влияние не само сред членовете, но и сред симпатизантите на БСП. За мен най-голямото разочарование е, че симпатизантите, тези, които никога не са били членове, но винаги са подкрепяли лявата политика, националната политика, те като че ли се поотдръпнаха от нас и поне на последните няколко избора това е факт.

Добрев е прав, но като че ли малко късно се е сетил за тази реалност, тъй като той е в ръководството вече 4 години. Аз много се надявам това осъзнаваме да е трайно политическо поведение не само у него, а и в повечето ръководни дейци на БСП в момента, защото в крайна сметка същественото е политиката! Мисля, че и Вие бяхте го казала няколко пъти!“
.

Кирил Добрев няма ли да се събуди от „съня си на спящата красавица“ до Корнелия Нинова?
   „Нека да попитам за Кирил Добрев тогава, няма ли той мотив изведнъж да се събуди от „съня си на спящата красавица“ до Корнелия Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска.

Атанас Мерджанов
отговори, че това е въпрос на персонална политическа отговорност у всеки един от тези сговорили се, които преди 4 години са избрали Корнелия Нинова за председател. „Кои са тези „сговорили се“?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тук визира и Георги Гергов, и Красимир Янков, и Кирил Добрев, и Драгомир Стойнев, и покойният Стефан Данаилов.

„Това някакви заговорници ли са, или са хора, които са повярвали, че Нинова е подходяща?“, попита водещата. Гостът й отговори, че тук не става въпрос за заговорници, а за разбирането за политика
.

   „Но само за малко, за да не остане горчив привкус, помните ли, че Корнелия Нинова обеща, че като я изберат за председател, ще стане и министър-председател. Допускам, че някой от тези хора, които я подкрепиха тогава, в това число и Георги Гергов, който горчиво съжалява вероятно в момента за това, и гореспоменатият Красимир Янков, и Кирил Добрев може би са имали други надежди?“, попита водещата Илиана Беновска.

Мерджанов отговори, че в интерес на истината в началните месеци след избора си Корнелия Нинова е внесла определена енергия, озарена от това, че е жена, че е решителна и борбена. Но само тази енергия не стига, за да завладееш масите като цяло.


Какво не достига на Корнелия Нинова?
    „Какво не й достига на Корнелия Нинова? Чуйте си глаголите, Вие казахте, че партията „се лута и търси“, да не би тази партия да прилича на Хензел и Гретел да се „лута по пътечките в гората“, или като Диоген да „търси човека“, какви са тези метафори? Къде се лутате, пътищата са ясни?“, попита водещата Илиана Беновска.

Атанас Мерджанов
отговори, че пътищата са много и различни. „Вие сте отдавна в политиката, властта се взима с идеи, с енергия и харизма!“, отбеляза водещата. Събеседникъ й се съгласи и добави, че БСП е останала само на харизмата.

„Коя харизма има БСП, на Кирил Добрев ли?“, попита водещата Илиана Беновска.

Гостът й отговори, че има предвид първите месеци след избора на Нинова за председател на партията, тогава тя е била харизматичната личност и продължи: „Вижте, 4 години минаха, уви много бързо, Нинова дойде с нова програма, членовете и симпатизантите бяха заредени с много очаквания, с много надежди, в това число и с организационно-политически промени, които трябваше да бъдат направени. Но най-важното – БСП трябваше да помете ГЕРБ от властта!

Това за съжаление не се случи и липсата на достатъчно обективни анализи през годините при различните загуби на изборите не ни доведоха до това да разгадаем истинските причини. Голямата част от вината се пада именно на Нинова, Вие си спомняте поведението й от решителните дни на парламентарните избори през 2017 г., неубедителните вотове на недоверие, които искахме към правителството, този парламентарен стил, който се отличаваше далеч от запазената марка на БСП през годините, а именно конструктивизъм, разум, културно поведение, смислена алтернатива, факти, които да говорят за уязвимостта на управлението. Ето това липсваше. И сега колкото и да имаме удачни напоследък парламентарни акции, те като че ли издишат!“.


   „Кое наричате „удачно“, някой вот на недоверие да е минал?“, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът й отговори, че има предвид някои интересни парламентарни въпроси, например питането на Румен Гечев за несъответствията между „Евростат“ и националната статистика.

„Но това е Румен Гечев не като политик, а като професионалист икономист, според мен той беше национално-отговорен, а не БСП-отговорен!“, отбеляза водещата Илиана Беновска.

Гостът й отговори, че Гечев е и национално-отговорен, и отговорен към БСП и това е негово последователно поведение. Той продължи, че БСП вместо да се доближи до състоянието на реална алтернатива на сегашното управление, въпреки многото кризисни процеси, преодолени от ГЕРБ и то до голяма степен благодарение на решителността на Борисов, левицата все още не може да завоюва територията на сериозен политически агент, който да поеме управлението на страната.

Ако Корнелия Нинова стане министър-председател ще разговаря ли като Борисов с Ердоган, Лайен, Мишел, Меркал за бежанците?
   „Хрумна ми един тест, днес слушах проф. Герджиков, който говореше за законодателните промени и каза нещо много важно, че когато се приемат едни закони, те трябва да имат период на опознаване от ползвателите им, за да влязат в сила. А ние какво правим, ако вчера бяха спечелени изборите от БСП и Корнелия Нинова днес е министър-председател, какво прави тях по повод бежанците, сега ми хрумна?

Утре Борисов планира среща с Ердоган, обажда се на Урсула фон дер Лайен, обажда се на шефа на ЕС Шарл Мишел. Ако тя от утре е министър-председател, как ще „хване кормилото“? Не си ли мечтаете малко БСП, казвам ви го с най-добро чувство, да вземете властта изведнъж, хей така?“,
попита водещата Илиана Беновска.

Атанас Мерджанов
отговори: „Ако само с мечти се случваха нещата в политиката и в живота изобщо, животът вероятно щеше да бъде малко по-различно. Истината е, че всяка една политическа партия трябва да бъде готова във всеки един момент със своята алтернатива, със своите политики, със своите конкретни примери, с конкретни действия.

Що се отнася до политиката за бежанците, извинявайте, но БСП участвайки в онова управление, беше първата политическа сила, която изгради тогава една смислена и стройна политика по отношение на бежанците!“.

„Не споря, но не се правете, че не ме разбирате, аз говоря за предаването, Вие сте достатъчно в политиката, не се правете, че не ме разбирате, не може – аз сега ще стана от този стол и тук някой да седне изведнъж и да тръгне! То просто ще бъде различно!“, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът й отговори, че властта се взема на избори, тези избори се подготвят от политическите партии и в зависимост от това на кого даде българския народ доверието си, на него се пада отговорността.

„След като не сме дошли до това ниво на подкрепа от българските граждани, очевидно много от нещата куцат в БСП и в идейно, и в политическо отношение!“, добави той.

„Народът на БСП“ как ще изборе на нов председател.
    „Народът на БСП, електоралната маса на БСП, човек не знае дали са 10, 20, 30 или 80 хиляди, не знам дали ще разберем, тя ще даде ли доверие още веднъж на Корнелия Нинова, каква е Вашата прогноза?“, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът й отговори, че според него партията се намира в доста сериозен размисъл. Той продължи: „Тя е също развълнувана, виждаме всички, защото се задават вече много въпроси и на самите конференции!“.

„Вие сте винаги предварително развълнувани, а после на форумите сте „със събрани поли“!“, отбеляза водещата Илиана Беновска.

Гостът й отговори, че членската маса е един от важните фактори в БСП, на който трябва да стъпи изборността на новия председател на партията. Той продължи, че това е доста щекотлив въпрос, който обаче не намира отговор нито в докладите на Централната изборна комисия, нито в заявлението на Кирил Добрев.

„Но тук има една друга опасност, нормата на представителност за новия конгрес беше определена вместо едно към 100 както беше по наше време, сега е едно към 150. Тоест, конгресът, който ще заседава през май, ще бъде с повече делегати.

От друга страна Центрланата изборна комисия и самата Нинова казват, че това число 83 848 не отговаря на действителната членска маса. Значи имаме едно голямо разминаване и това ще доведе до страхотни колизии между представителството и начинът,
по който ще бъде проведен прекият избор!“, категоричен бе той.

Ще се кандидатира ли Мерджанов за председател на БСП?
    „Аз съм отговарял многократно на тези въпроси, имал съм номинации, ще взема своето решение след като минат конференциите в зависимост от това дали са предоставени разумни, нормални предпоставки за провеждане!“, заяви Мерджанов.

„Има ли конкуент в момента Корнелия Нинова?“, попита водещата. „Разбира се, че има! Поне няколко са заявените желания за участие!“, отговори събеседникът й. „Кои са силните?“, попита водещата.

Събеседникът й отговори: “Силен е и Добрев, и Красимир Янков, и Жаблянов. Мерджанов по-скоро ще участва за това да бъде гарантиран един публичен и прозрачен процес! Георги Гергов има силна подкрепа от Пловдив, но дали ще се кандидатира?“,
с което завърши участието си в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 1-ви март 2020 година.