„Новият служебен кабинет е само още от същото - като се започне от премиера и се мине през голяма част от министрите, те са с ясен политически профил  и не отговарят на условието да са безпартийни, за да бъдат служебни министри“.

Това заяви в ефира на БНТ изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той обясни, че има две положителни неща в кабинета – смените на външния и вътрешния министър.

„Нека да видим как ще се справи новият вътрешен министър и какви ще са първите му действия. От него очакваме първо да успокои системата, защото има много напрежение, както и да увери обществото, в това число и политическите сили, че ще бъде равноотдалечен от всички и ще гарантира прозрачността и честността на изборите“, призова социалистът.

По отношение на смяната на транспортния министър той коментира, че има слухове за притеснения от страна на браншовите организации по повод на новия министър и изрази надежда те да не са верни. 

Атанас Зафиров бе категоричен, че БСП e единна и следва две линии на поведение – консолидиране и подаване на ръка към всички свои членове, както и към всички партии в лявото пространство.

„Предстои в рамките на седмица – десет дни голямото ляво обединение да стане факт. В него ще участват 20 политически субекта“, каза още той. По думите му работните групи за изработване на платформата, върху която ще стъпи това обединение, също работят.

„В пълна готовност сме за участие в изборите, не просто като общ сбор от хора и партии, а като едно общо послание към българските избиратели, които поради една или друга причина през последните години отказват да гласуват за партиите в ляво.

Искаме да им кажем, че сме разбрали грешките си, че сме силни и единни и се явяваме, за да спечелим“, с тези думи се обърна изпълняващият функциите председател на БСП към лявомислещите хора у нас. 

На въпроса за избор на председател на БСП Зафиров обясни, че пълният цикъл отчет и избори вътре в партията е спрян на ниво основна партийна организация и ще продължи след парламентарните избори.