46-ото Народно събрание ще остане не с взимане на смели решения, правене на реформи и подобряване на живота на хората, а със скандали, некомпетентност и политическо безплодие. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група, прочета късно в петък вечерта в Народното събрание (НС).

"Очевидно е, че днес авторитетът на Народното събрание е по-нисък, отколкото беше преди конституирането му. Още в началото на това Народно събрание ПГ на ГЕРБ - СДС се позиционира като единствената опозиция. Ние отчетохме желанието на част от българското общество за промяна.

Въпреки че изборите бяха опорочени, бяхме готови да съдействаме за нормалното функциониране на парламентарната демокрация.

За съжаление станахме свидетели на абсолютната неспособност на партиите на така наречената промяна а водят преговори и да взимат важни политически решения. Рухна дълго изгражданият мит, че страната може да се управлява на базата на омраза, реваншизъм и неглижиране на волята на суверена. Анти-ГЕРБ риториката може и да е атрактивна, но не е и ефективна", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС.

Според нея парламентарните партии не са имали пространство, на което да постигнат консенсус поне по важните теми за обществото.

"Настоящият президент Румен Радев се превърна в лидер на безизходицата, на която ставаме свидетели днес. Уважаеми колеги, днес ние от ГЕРБ препотвърждаваме ангажимента да работим активно за възстановяване на политическия диалог, както го направихме в началото, за да загърбим егото си, надскочим обидите и да преодолеем ударите, които понесохме през последните години, а и през последните минути включително.

Готови сме да подадем ръка и да отдадем цялата си енергия за успешния отговор пред предизвикателствата, пред които е изправена страната. Трябва ни спокойствие и предвидимост. Трябва ни разум", заяви още Десислава Атанасова.

Тя изрази надежда това да е последното заседание на 46-ия парламент, тъй като според нея е изчерпан.

"Време е всички да отидем на избори. Призовавам президентът да не злоупотребява с Конституцията, да не поставя повече условия на парламента, а просто да пожелае успех на политическите партии", каза още Десислава Атанасова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!