Ние с колегите от ПП-ДБ работихме върху обща законодателна програма. Имаме съгласие тя да изглежда по определен начин. Работихме в преговорни екипи по обща управленска програма, която по-късно бе представена единствено като програма на ПП. Към този момент все и още правителството, което вчера нашата парламентарна група подкрепи, няма изработена Програма, но се надявам в кратки срокове да има.

Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Ако някой е изненадан от нашите колеги от ПП=ДБ от гласуването ни предната седмица, то само преди няколко месеца отново бе обсъждана съдебната реформа, ние отново подкрепихме внесения законопроект. Поискахме и Конституционният съд да даде тълуване на ролята и мястото на следствието в независимата съдебна система“, каза тя и добави, че отговорът на КС ги е насочил към това решение.

Атанасова бе помолена да коментира гласуването „за“ на ГЕРБ Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси.

„Не знам дали има два прочита дали се обсъжда име на който и да е народен представител, обсъжда се пост и дали има някакви различни стандарти по отношение на различните народни представители.

За първи път в парламентарната практика, когато чегъртаха ГЕРБ, всички гласуваха по странен начин. Забраниха избран народен представител да участва въобще в парламентарна комисия. Тогава се намесихме, касаеше народен представител от ГЕРБ. Не може някой човек да е избран за парламента и да бъде изолиран от комисии“, отвърна тя.

Атанасова призна, че е направила голям и личен компромис, решавайки да подкрепи правителството на Николай Денков.

Според нея все пак и коалиция с БСП, ДПС и ИТН не е била добра сглобка.

„Имам критики и сега към Асен Василев, но това беше единствената възможност и този компромис трябваше да бъде направен. Делян Добрев си отстоя мнението. Аз осъзнато гласувах България да има редовно правителство, защото това сме обещали. Бих дала кредит на време, но не и кредит на доверие на това правителство.

Гласувах „за“ и заради Мария Габриел, която съм сигурна че ще вложи усилия, за да докаже, че България може да изглежда по друг начин“, каза тя.

Според нея все пак сглобката в момента има стабилно мнозинство, което е по-добре.

„Ние направихме огромен компромис. Не знам дали друга партия се е отказвала от реализирането на своя собствен мандат само и само да има България правителство“, каза тя.

Атанасова бе запитана за исканите имунитети на Бойко Борисов, Кирил Петков и Даниел Александров:

„Доколкото ми е известно от г-н Александров, става въпрос за семеен развод и скандал", поде тя.

"Нека да не дълбаем в тази тема значи", отвърна Ризова, но бе моментално скастрена:

"Вие дълбаете в тази тема, а тя е лична! Бойко Борисов колко години е лице без имунитет?", запита на свой ред депутатката.

"Тогава ситуацията беше различна", отговори й Ризова.

"Каква друга е била ситуацията?“, учуди се народната представителка от ГЕРБ.

„Ама, моля ви, ситуацията беше различна заради Гешев“, отвърна Ризова.

„Няма нужда да ме молите нищо“, остро й заяви Атанасова.

„Ще вложим всички усилия, за да има конституционна реформа“, каза тя.

„Прокуратурата как така след 2 години получи просветление, че Кирил Петков е нарушил Конституцията. Тогава прокуратурата не обърна внимание, Радев помните ли какво каза? Ако има други министри като Кирил и Асен, България ще бъде рай“, каза тя и добави, че Петков наистина е нарушил и според нея Конституцията.

„Прокуратурата не може след две години да се сеща. Тя се е превърнала в бухалка“, каза тя.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук