Проектокабинетът “Денков-Габриел” вероятно ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала, тъй като в структурата му бе представен само един вицепремиер, а в чл. 108, ал. 1 от Конституцията е записано “заместник министър-председатели” и след 1990 година България е нямала правителство само с един вицепремиер. Това коментираха бивши министри и вицепремиери, както и политически анализатори, цитирани от “Труд news”.

Вътрешни наблюдатели дадоха примери с правителства, които са работили само с двама вицепремиери - кабинетът “Филип Димитров”, служебното правителство на Стефан Софиянски и кабинетът “Борисов 1” и отбелязаха, че бройката заместник министър-председатели се е променяла през годините според приоритетите на правителствата и коалиционните формули.

БЛИЦ уточнява, че днес от от 11.00 часа в президентството Румен Радев ще приеме кандидата за ротационен министър-председател Николай Денков, на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Номинираните за ротационни премиери Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) и Николай Денков (ПП-ДБ) декларираха вече, че ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца, като в първите девет министър-председател ще е Николай Денков.

При обявяването на състава на правителството, първоначално Асен Василев беше обявен като министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете. След това обаче от ПП-ДБ направиха уточнение, че Василев ще бъде само министър на финансите.

Пак още в петък и от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС уточниха, че за целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Очакванията са ресорът да бъде прехвърлен към министерството на финансите и Асен Василев ще стане министър на финансите и на еврофондовете.

Юристи допуснаха, че тогава може да се наложи нормативно да се преименува министерството на финансите и към заглавието на ведомството да се добави “и на еврофондовете”.

В момента в Устройствения правилник на Министерския съвет са записани четирима заместник министър-председатели - по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред и сигурност.

Ролята на вицепремиерите в кабинета не е само представителна, а и организационна, защото според съответните ресори, заместник министър-председателите наблюдават работата на ресорните министерства в областта на законодателството, синхронизират дейността на работни групи и отговарят за резултатите пред правителството, коментираха бивши министри.

Амбициозната програма на правителството “Денков-Габриел” за влизане на страната ни в Шенген, еврозоната и наваксването по изоставането със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост предполага по-задълбочено отношение към структурата на правителството и поне още двама вицепремиери, които да отговарят пряко за ПВУ и Шенген, признаха депутати с опит в изпълнителната власт от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Подкрепа за ротационното правителство до момента има от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. “Въпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата.

Направихме прекалено компромиси. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, за да даде шанс на следващ такъв, само и само да има редовно избрано правителство”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“С втория мандат ще успеем да прекратим политическата криза. При настоящето разпределение в парламента това е единственият начин за конструиране на мнозинство, което да избере правителство.

За нас е важно как това правителство изглежда като персонален състав и как то ще действа”, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Двете коалиции не очакват за сега подкрепа от останалите политически формации в 49-ото Народно събрание (НС), но имат необходимото мнозинство според числеността на парламентарните си групи от 132 депутати.

“Движението за права и свободи (ДПС) ще вземе решението как ще гласува за кабинета “Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев”, обявиха в нарочна позиция до медиите от ДПС в неделя.

И отбелязаха, че Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС, е изразил личното си мнение и ясно е заявил, че колективните органи на ДПС ще вземат окончателното решение. Хамид каза, че все още няма взето решение от ПГ на ДПС, но той лично смята, че е правилно депутатите от ДПС да гласуват “против” кабинет “Денков-Габриел”.

Из Конституцията на Република България

Чл. 108.
(1) Министерският съвет се състои от министър-председател, заместник министър-председатели и министри.
(2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея. Той назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите.
(3) Министрите ръководят отделни министерства освен ако Народното събрание реши друго. Те носят отговорност за своите действия.

Пътят на Атанас Славов

Напрежение и в правосъдието заради човек на Христо Иванов 

Не е покривал изискванията за държавен служител

Атанас Славов сега е депутат от ДБ

“Тотал щета” за системата - така юристи определиха номинирания за министър на правосъдието Атанас Славов, сега депутат от ДБ. Той е бил назначен за държавен служител в правосъдното министерство, без да отговаря на изискванията от минимум 5-годишен професионален опит за заеманата длъжност “държавен експерт”.

Висши служители от системата припомниха, че за това Славов е бил обект на проверки от Инспектората.

“Проверката приключва с доклад, в който се посочва, че служителят не покрива изискването за професионален опит, минимално изискуем за позицията - 5 години. Това далеч не е всичко.

Налице са достатъчно факти, които документират, че “държавен експерт” Атанас Славов много добре е съзнавал, че е назначен в нарушение на правилата и е направил всичко възможно, за да прикрие измамата”, стана ясно преди време.

Всъщност името на Славов нашумява и с опита да бъде назначен за четвърти заместник-министър на правосъдието от Реформаторския блок в правителството “Борисов 2”. Той е предложен за поста от тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

От Министерството на правосъдието тогава, през 2014 година, съобщават: “Атанас Славов е служител от 2012 г., когато е назначен след конкурс. Допускането и назначаването му като държавен експерт в Дирекция “Съвет по законодателство” през 2012 г. е станало въз основа на представени от него официални документи за притежавания от него трудов и осигурителен стаж до момента”.

Случаят с опита за назначаването на Атанас Славов за четвърти заместник-министър на Христо Иванов е описан и в специализирания сайт “Параграф 22”, където в статията “Експерт” или “калинка”?” се посочва, че за да се случи назначението, е променен устройственият правилник.

Славов влезе в последния момент в проекто състава на “Денков-Габриел”. Той е сред учредителите на “Да, България!” на Христо Иванов, член е на ръководството на формацията, а от ДБ твърдяха, че няма да участват със свои представители в кабинета.

Пламен Киров, професор по конституционно право: Този кабинет ще има заместник министър-председател в сянка

От парламентарна, се превръщаме в перална република

- Професор Киров, в проектокабинета “Денков-Габриел” видяхме, че е отредено в структурата на правителството да има един вицепремиер, но в чл. 108, ал. 1 от Конституцията се казва “заместник министър-председатели”. Дали това може да съставлява конституционен казус?
- Не, няма проблем. Заместник министър-председателят може да е само един. Разбира се, в зависимост от визията на кандидата за министър-председател вицепремиерите може да бъдат няколко.

Имаше Министерски съвет, при който институтът на заместник министър-председателите се хипертрофира в зависимост от това колко субекти влизат в коалиция, бяха стигнали до четири. Няма някакъв проблем с желанието на академик Денков да бъде само един заместник-председателят.

Разбира се, тук възниква въпросът как само един заместник министър-председател може да координира всички министерства, които са доста различни по предмет. Един е икономическият блок, друг е блокът, свързан със сигурността - силовите министерства, друг, който е свързан с образование, култура, социално дело и т.н.

Но очевидно Мария Габриел е поливалентен специалист и ще се справи, като се започне с отбраната и се свърши с културата. Това подчертава и ротационният принцип, който е замислен. Остава да видим дали той ще се реализира в крайна сметка.

Президентът с указ представя на Народното събрание кандидатът за министър-председател, в случая академик Денков, и процедурата започва да се развива в Народното събрание. В парламента на специално организирано заседание кандидатът за министър председател изнася програмна декларация, след което парламентът гласува за министър-председател, а след това по негово предложение се гласува и останалата част от Министерския съвет.

Министрите се гласуват анблок като екип на министър-председател. След което процедурата приключва и избраният Министерски съвет полага клетва в Народното събрание. След което правителството поема властта, изпълнителната, разбира се, колкото и да им се иска цялата. Гласуваният Министерски съвет поема властта от служебното правителство, като си поеме функциите и разбира се отговорността за управлението на държавата.

- При положение, че и в устройствения правилник на Министерския съвет са фиксирани сегашните бройки вицепремиери, какъв е редът за изчистването на тези различия?
- Няма никакъв проблем, Министерският съвет, когато стъпи в своя мандат, ще промени правилника за дейността си и ще се синхронизира структурата с визията на голямата коалиция, която се оформя в парламента. Иронията е, че от парламентарна република, бавно се превръщаме в перална република.

- Членове на бивши правителства обаче изразиха притеснение относно наличието само на един вицепремиер в състава на кабинета, тъй като понякога се налага външният министър, а в случая това ще е и единственият вицепремиер, и министър-председателят да бъдат заедно на международни събития. В такъв случай кой застава временно начело на Министерския съвет?
- Вероятно в този кабинет ще има заместник министър-председател в сянка. И аз имам подозрение кой ще бъде той - това ще бъде финансовият министър (б. а. Асен Василев). Всъщност, той ще управлява правителството, а не акад. Денков, но предстои да видим, разбира се.

А що се отнася до това, че министър-председателят и външният министър, който ще бъде и единствен вицепремиер в Министерския съвет, ще ходят на международни събития - ще ходи само единият, а другият ще си стои в България. Най-вероятно такава е съдбата на Мария Габриел - да си чака реда и да стане на свой ред министър-председател.

През това време, макар и външен министър, ще си стои в България повече и ще прави солови акции тогава, когато Денков не е навън. Пък и той и да ходи навън, от него няма особена полза, защото той нищо не разбира от международна политика.

- Денков и Габриел няма как да ходят заедно в командировка извън страната, така ли?
- Аз не виждам как може да стане, защото Денков не може да упълномощи някакъв министър, да речем този на спорта, да го замества. Макар че, като гледам, той ще бъде подходящ за тази цел.

Няма да подкрепим хора, които не разбират от материята, заявяват от бранша

Туризмът не иска Зарица Динкова за министър

Настояват предложението да бъде преразгледано и за среща с отговорните за управлението

Ще защитават интересите си

Туристическият бранш се обяви против кандидатурата на Зарица Динкова за министър на туризма

Туристическият бранш изрази твърдото си несъгласие с обявената кандидатура на Зарица Динкова за министър на туризма. Това се разбра от официална позиция на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ).

“Нямаме нищо лично против госпожа Зарица Динкова. Но след заявката, че в правителството, което предстои да се гласува, ще влизат сериозни експерти, сме категорични, че тя не е такъв в нашия бранш.

Не сме съгласни и няма да подкрепим хора, които не разбират от материята, да оглавят висшата държавна институция, от която сме пряко зависими”, гласи позицията на двете организации.

През последните дни българският туристически бранш проведе обстойни разговори относно бъдещето на сектора. “Осъзнавайки напрегнатата обстановка, настоятелно потърсихме среща с хората, които водят разговори за съставянето на правителство. Не стигнахме до такава!”, посочват от КБТБ и АТИБ.

“Желаехме да изложим нашите виждания за развитието на туризма и управлението му. Имахме конкретни предложения, които искахме да изложим. Не намерихме кой да ги чуе! Считаме, че е редно мнението ни да се вземе под внимание или поне да бъде чуто. Не беше!

Вярваме, че българският туризъм има достатъчно доказани експерти, които могат да помогнат за съживяването му след изключително тежките последни години. Мислим, че това би било в интерес на всички ни. Госпожа Зарица Динкова не е сред тях!”, заявяват от туристическите организации.

Българският туризъм не е част от Плана за възстановяване и развитие, страда от липса на кадри поради множеството рестрикции, на които беше подложен и очевидно е неглижиран от страна на държавата, допълват от бранша.

“Не вярваме, че е полезно толкова важен отрасъл от българската икономика да се управлява от хора, на които нямаме довери и които са със съмнителна експертиза. Категорични сме, че госпожа Зарица Динкова не е човекът, който може да ръководи бранша ни! Не поставяме под съмнение цялостната є компетентност, но виждаме, че тя няма такава в сектора ни”, смятат представителите на туристическия бизнес.

“В тези трудни времена е необходимо да се предприемат спешни мерки и няма време, който и да било да се учи наш гръб. Надяваме се, че ще се преразгледа обявеното предложение за министър на туризма. В противен случай, ние заявяваме категорично, че няма да влизаме в отношения с министерството и ще защитим интересите си с всякакви разрешено от закона средства.

Настояваме за срещи с отговорните за управлението на държавата хора, каквито до момента не се състояха и за смяна предложения министър!”, заявяват от бранша.

Членове на КБТБ са Българско конгресно бюро - БКБ, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска туристическа камара, Национален борд по туризъм.

Членове на АТИБ са Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти (АБТТА), Асоциация на Екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение на туроператори и туристически агенции “Обединение Бъдеще за Туризма” (ОБТ).

Зарица Денкова е дългогодишен член на ръководството на Зелено движение и е била дълго време един от най-важните сътрудници на евродепутата Радан Кънев. На последните парламентарни избори беше кандидат-депутат на ППДБ от 25-ти МИР в София, но не влезе в парламента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук