Шокирани сме от три неща, които станаха в парламента. Първото е, че министър-председателят Кирил Петков няма отговор на въпросите за Gemcorp и т.нар. „просто меморандум“. Второто е, че кандидат на БНБ получава заплашителни СМС-и да не участва в публично обявена процедура.

Третият шок е, когато от трибуната на НС министър-председателя съобщи за специализирана операция, която може би се извършва от служба „Военна информация“ и освети не само имената на военнослужещи, но и сигурността на тези хора, заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Надявам се, че тази операция е съгласувана и разрешена от министъра на отбраната, както и президентът да е уведомен като Върховен главнокомандващ. Ако не е така, ние искаме спешно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, защото сме убедени, че тази информация не само е класифицирана, тя представлява и държавна тайна.

Атанасова призова Държавната комисия за класифицирана информация да обяви има ли тази информация гриф. Според нас това не е само аматьорщина, която се демонстрира за пореден път, но това е и срещу националната сигурност, както и грубо посегателство на хората, които евентуално са изпратени там.

"Нека да се провери тази информация, ако се окаже, че Кирил Петков, това няма да е за първи път". И отново настоя да се свика КСНС в случай че информацията е така.

Става въпрос за оповестената в парламента информация от премиера Кирил Петков, че има готова оперативна група, която да изведе българските моряци, които се намират на  кораб край пристанищния град Мариупол, където се водят ожесточени сражения между руските и украинските войски. "Нашата група, която сме организирали, която да ги изведе, беше готова да отиде и да ги вземе.

Аз казах, че от страна на София сме готови да поемем старта на тази инициатива, но да преценят на място дали рискът е достатъчно малък без да има опасност от стрелба. Групата, която трябваше да влезе, каза, че за тях е безопасно. С комуникация с капитана, той каза, че изглежда, че в момента не се стреля", каза още Петков и посочи, че капитанът е казал, че не е готов да поеме риска.

По думите му ген. Ганев, който отговаря за тази ситуация, е в комуникация с руската и украинската страна.

"Координация на ниво командване не е сигурна. Дори украинските главнокомандващи да кажат дайте зелен коридор за половин час, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено. Нещата са малко по-сложни, по-деликатни, но буквално следим интервалите часово", каза още Кирил Петков по-рано.

Атанасова също така поиска час по-скоро да се изчистят въпросителните около депутата от ПП Андрей Гюров и неговата диплома, във връзка с номинацията му за нов шеф на Българската народна банка (БНБ).