Явно българското правителство под усвояване на европейски фондове разбира присвояване на еврофондовете. Не очаквам от министрите европейска реакция и подаване на оставки. Тези спряни пари около 500 милиона евро означава едно нещо, че финансовата и икономическата криза в България ще тръгне с още по-бързи стъпки. Това заяви пред Агенция БЛИЦ депутатът от ОДС Йордан Бакалов по повод на спрените от ЕС за България 220 милиона евро по предприсъединителната програма ФАР заради корупционни практики. ЕК е замразила общо 560 милиона евро от различни предприсъединителни програми за България.
Според него правителството отдавна вече е показало  безхаберието и безсилието си фза справяне с проблемите във връзка с усвояването /присвояване/ на еврофондовете. Европейската комисия няма как да остави тези пари  да бъдат присвоявани. Това правителство ни докара дотам, че европейците да мислят, че българите са най-крадливият народ, най-неспособният и най-некадърният в Европа. Реалните работодатели на това правителство е целия български народ, коментира Бакалов.
Не очаквам оставки
Естествено, че е нормално да се поискат оставките на ресорния вицепремиер Плугчиева и министъра  по европейските въпроси, смята Бакалов. Но според него тези, които се занимават с европейските въпроси, би трябвало да знаят нормалната европейска практика и при това положение сами трябва да си подадат оставката. Убеден съм обаче, че това няма да реши проблема, това е проблем на цялата коалиция и е проблем на управляващата коалиция, който ни докара до този хаос. Но истината е, че аз не очаквам от министрите европейска реакция, нито от самия кабинет.
Бакалов смята, че може да се поиска изслушване на премиера Сергей Станишев, въпреки че няма как това да доведе до положителна емоция на българина, който очаква толкова години първо да стане България член на ЕС и второ да споделя с европейците тези пари, които са му проблем и то благодарение на това управление. Не е новина, че са ни спрени парите, по-скоро новина ще бъде, ако България получава редовното си полагаемо финансиране, това ще е новина в резултат на това безхаберно управление, коментира Бакалов.
Той коментира и неотдавнашното изказване на говорителя на ОЛАФ като каза, че  няма как ОЛАФ да пуснат 1000 следови кучета в лицето на следователи по петите на българското правителство, което е назначено да свърши тази работа, каза депутатът от ОДС.
Тези спрени пари около 500 милиона евро означават едно нещо, че финансовата и икономическата криза в България ще тръгне с още по-бързи стъпки.
Няма кой и как да я спре, защото нашето правителство е единственото на държава-членка на ЕС, което няма никаква стратегия за преодоляване на кризата. И няма как от бюджетния излишък да се опитват да компенсират или да излъжат за пореден път българина, че ще компенсират тези 500 милиона евро, категоричен е Бакалов.
Ние вече сме искали един вот на недоверие за корупция и неусвояване на европейските фондове и резултатът не е нужно да ви го казвам. Това е въпрос на дискусия на опозицията и разискване, човек, който разбира от икономика и прегледа отчета на бюджета още на края на 2006 г., 2007 г. кризата при отчетите е започнала лека по-лека да се показва като показатели, но управляващите са имали розови очила, а тези очила са били свързани с присвояването на европейски фондове и общо взето кражба. Досега те нямаха притеснение, че са им спрени европейски фондове, защото имат един бюджетен излишък, който за тях е много по-лесно да бъде откраднат, защото тази кражба е за сметка на целия български народ така да се каже и само благодарение на тяхното мнозинство те не се притесняват от контрола. Сега обаче няма как да се компенсират тези 500 милиона евро, така че свършват за голямо съжаление. Коалицията до последно ще се чуди как да държи властта, а и още повече имат наглостта да искат и втори мандат, заключи Бакалов. /Калина Петрова, БЛИЦ