Във връзка с борбата с COVID-19 бившият евродепутат, български политик и журналист Николай Бареков дари днес личния си автомобил Land Rover безвъзмездно за нуждите на УМБАЛ „Свети Георги” в родния му град Пловдив. 

Колата ще бъде използвана за обслужване на новосъздадената лаборатория за COVID 19 в болницата и за улесняване на работата на медиците на първа линия и на самата лаборатория, за която Бареков вече дари 10 000 лева. На връчването на дарението днес освен домакинът – изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги” проф. д-р Карен Джамбазов, присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров и представителят на Николай Бареков – адв. Кристиан Гьошев.

Потърсихме Николай Бареков за да коментира своите дарения към болницата в родния си град: 
"Личният си автомобил добавих като дарение към УМБАЛ "Свети Георги", след като още миналия месец дадох на болницата 10 000 лева лични средства, за да бъде изградена лаборатория за тестове за коронавирус.

Призовавам всички политици да направят същото като мен. И да ви кажа сега нещо, което си е направо за сълзи. За да даря този джип, трябваше да платя 20 000 лева лични средства на лицето Юри Катанов, който също е пловдивчанин, но и маша на подсъдимия Иво Прокопиев. Благодарение на приятелите си в съда, начело с Лозан Панов, тези 20 000 лева, вместо да ги дам като дарение на моите съграждани в Пловдив, заминаха в дебелия джоб на осъдилия ме Катанов, който беше запорирал с ЧСИ личния ми автомобил", заяви Бареков. 

„От името на УМБАЛ „Свети Георги” изказвам искрени благодарности на г-н Бареков за неговото дарение. Той вече помогна с лични средства за лабораторията за COVID-19. А днес получаваме и възможност да използваме този автомобил, който ще ни помогне да  свършим страшно много работа, тъй като е високопроходим. Ще го използваме не само в борбата с COVID-19.

Той ще бъде много полезен и в цялата дейност на болницата”, каза при получаване на дарението изпълнителният директор на УМБЛ „Свети Георги” проф. д-р Карен Джамбазов.

„Благодарни сме на г-н Бареков и на всички останали дарители, които помогнаха да постигнем резултатите, които имаме днес като оборудване,  инфраструктура и готовност за посрещнем по-тежки времена с COVID-19, като искрено се надяваме това да не се случва”, каза още проф. Джамбазов.

„С гордост и удовлетворение можем да кажем, че лабораторията стана факт за изключително кратък срок, благодарение на дарителите, народните представители и институциите, ангажирани с каузата. Лабораторията е една изключителна придобивка за Пловдив и за целия регион. Особено важна и ценна е сега, в условията на пандемия, както и в бъдеще, когато в нея ще продължат да се извършват широка гама вирусологични изследвания”, каза кметът Здравко Димитров.

„Държавата ни се намира в трудна и невиждана досега ситуация, така е в целия свят. Въпреки хилядите мнения за случващото се, преди всичко сме хора и трябва да бъдем солидарни един към друг, отговорни към себе си и към всички останали”, сподели дарителят Николай Бареков.