Евродепутатът и лидер на Презареди България Николай Бареков остро осъди атентатите в Шри Ланка. Ето какво написа той:

Като единствен български парламентарист - член на Парламентарната Асамблея Европа - Азия, която обединява над 60 държави с различно вероизповедание, осъждам категорично вандалския тероризъм в Шри Ланка над мирни християни, будисти и хиндуисти и то в деня на Възкресението Христово според традицията на католицизма. В нашата интерпарламентарна и единствена по рода си междуконтинентална организация на най-старите континенти членуват политици от различните религии и етноси без изключение.

Нашата трета среща бе само преди броени дни в столицата на Шри Ланка Коломбо, която днес бе превърната в кървава цел на ислямския тероризъм и радикализъм. Неслучайно там дискутирахме и темата за сигурността и тероризма. Ще призова всички колеги, членуващи в Асамблеята AEPF (Asia Europe Political Forum) с обща Декларация да осъдим жестоко вандализма на терористите и да призовем за мир между религиите, етносите и народите, основан на взаимно уважение, респект и зачитане на правата.

Още днес изпратих моите съболезнователни съобщения във връзка с националната трагедия до моите скъпи приятели президента на Шри Ланка Майтрипала Сирисена, премиера Рамил Викремсингх и вицепремиера и президент на AEPF Дая Джам. Още веднъж заявявам, че немюсюлманския свят е подложен на нечуван терор от ислямския радикализъм и са необходими крути мерки от всички правителства. Не случайно се подбират най-светлите християнски символи и празници, за да бъде кървавият терор още по-смразяващ и плашещ. Ислямът не трябва да бъде враг, но не може и да бъде терористична доктрина. Той е само една от основните световни религии и правителствата на редица азиатски държави ще трябва да осъзнаят този факт и да наложат това разбиране и сред своето население.

Аз призовавам като българин и лидер на Движение Презареди България нашите държавници президента Радев и премиера Борисов да инициират стъпки в рамките на своите правомощия за приемането на обща декларация и от ООН по въпроса с кървавите бани, организирани от ислямски групировки по целия свят.