Сигналът, който Бареков и неговият екип подготвят до НАП и прокуратурата, се отнася за периода, в който Росен Плевнелиев е бизнесмен и министър, посочен от Прокопиев, Бареков ще иска да бъдат проверени всички доходи на Плевнелиев - както за техния произход, така и дали са платени данъци върху тях.
Евродепутатът ще подаде сигнал за няколко фирми с офшорна собственост, през които Плевнелиев е получавал доходите си. Според Бареков е налице умисъл и опасност да са прикрити парични потоци с цел неплащане на данъци. Най-съществената част от сигнала се отнася до времето, в което Плевнелиев е вече президент, а Прокопиев - негов съдружник в офшорните фирми "Столбърг" и "Уиклеф".

Според Бареков тези фирми са използвани, за да се ощетят кредиторите на "Алфа Финанс холдинг" АД при продажбата на нейните акции в "Каолин“ АД през посредник на немската фирма „Кварцверке“.

Друг сериозен сигнал се отнася до регламентираната среща на действащия президент Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена, точно след скандалната приватизационна сделка на миноритарния пакет от акции, за който вече са обвиняеми Иво Прокопиев. Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Схемата, по която Прокопиев е ощетил кредиторите на "Алфа Финанс холдинг" АД, много напомня измамата, с която е ощетена държавата при продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН .

Според Бареков офшорната история на Плевнелиев и Прокопиев прилича на българския "Панама лийкс". Една от от фирмите, с която оперира Плевнелиев, е „Инокс мениджмънт лимитид”. Чрез нея той прибира над половин милион долара от друга фирма, която той представлява в качеството си на управител на „Линднер Ирис Имобилиен“.

Бареков е обезпокоен, че чрез тези транзакции тогавашният бизнесмен Плевнелиев е избягвал облагането с данъци на доходите, които е получавал в България.

"След катао аз по един пасквил на Христо Иванов бях проверен из основи от данъчните и се оказах чист, време е след края на мандата си и след като няма имунитет Плевнелиев да бъде разследван за данъчните си далавери със своя ортак Прокопиев", заяви ексклузивно за БЛИЦ евродепутатът Николай Бареков.