Либерализмът претърпя провал и категорично не може да се говори за Студена война. В рамките на 20-ти век ние видяхме два експеримента, свързани с либерализма – националсоциализма и комунизма, които загинаха геройски, завличайки в бездната стотици милиони човешки животи. Либерализмът се оказа един политически урод. Това заяви евродепутатът Николай Бареков по време на конференция на тема „Консерватизъм срещу либерализъм. Това ли е плод на новата Студена война?“. Събитието се проведе под егидата на Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто член е Бареков, в партньорство с Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) в София.
Участие във форума взеха проф. д-р Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ и професор доктор по икономически науки, проф. д-р Николай Палашев, професор по корпоративни комуникации, проф. д-р Никола Аврейски, анализатор по проблемите на евроатлантическото сътрудничество, историята на европейската идея и европейската интеграция и медийният анализатор и PR експерт Никола Митев. За първи път днес български политик в лицето на Николай Бареков използва академичните си познания, за да разкаже пред студенти по увлекателен начин теорията на консерватизма.
 
Пред аудиторията Бареков посочи, че е интересно да се говори за сблъсък между консерватизъм и либерализъм като политически теории, които обясняват обществените отношения, но в бъдеще битката ще бъде  между консерватизма и изкуствения интелект. „През XIX век математикът Лобачевски прехвърли геометрията във времето и двете успоредни прави от пространството се събраха. 50 години по-късно се появяват двама интелектуални разбойници – Макс Планк и Айнщайн, които взривяват категориите „време“ и „пространство“. По-късно се появява и другият гений на човечеството – Стив Джобс. Той прави и първата огромна, а мисля, че и решаваща крачка, към създаването на изкуствен интелект. Основната теория на относителността, която обяснява света, която тръгва от Планк и се довършва от Айнщайн, всъщност не е толкова универсална, колкото може да се окаже изкуственият интелект“, каза Бареков. Според него с крачката, която светът е направил към изкуствения интелект, се поставя въпросът за съществуването на самото човечество и моралът. „Либерализмът е нещо, което противоречи на всички представи за същността на човека. Когато консерватизмът се заражда като научна или политическа теория, ние се намираме в епохата на Свети Тома Аквински. Той се вълнува от човека и проекцията на човека – Бог“, посочи още Бареков.

Акцент в изказването му беше, че личността може да се развива все повече, ако човекът се съревновава с изкуствения интелект. Идеята на Бареков за това всеки един ученик да има таблет, в който да има вграден изкуствен интелект, е първата крачка, а наред с това ще може да се говори и за обществено развитие на държавата. „В момента правителството плаща по 120 млн. лв. лихви върху дълга от 16 млрд. лв., който се изтегли. Да не говорим, че няколко пъти г-н Борисов обеща таблети за децата и разбира се тази идея вече е негова, а аз нямам нищо общо“, каза с ирония и сарказъм евродепутатът Бареков, отбелязвайки, че за да има всеки ученик таблет, са нужни еднократно 100 млн. лв. „На 16-годишна възраст моето хоби беше писането на поезия и изучаването на неевклидовата геометрия и квантовата физика. Ако тогава имах таблет, кой знае къде по света щях да преподавам математика. Постепенно загубих интерес. Но мога да ви кажа, че в поезията на класици като Николай Кънчев и Езра Паунд е пълно с математически модели, които помагат на авторите да преведат с езика на математиката и разума емоцията на душата. Поезията и математиката са нещо като фотоапарат, с който пренасяш света на белия лист хартия“, обясни пред студентите Бареков.
 


„Консерватизмът се занимава с човека, либерализмът – с пазара. Докато има човек, ще има теории и свят. Пазар може и да има, може и да няма“, каза Бареков. „Да сравняваме либерализма с консерватизма не е като да сравняваме филмите на Куентин Тарантино с тези на Луис Бунюел, защото и в двата случая става въпрос за стойностно кино. Либерализмът е фалшива теория, фейк, който е измислен, за да се противопостави на консерватизма. Но за разлика от консерватизма, който има здрави корени в човека, либерализмът е една измислена теория без здрави основи. Има две фундаментални човешки науки – науката за човека и неговата социална функция и математиката. В математиката има четири епохи – тази на евклидовата геометрия, която продължава няколко хиляди години, следващата епоха е тази на Исак Нютон и Лобачевски, когато се появяват много неевклидови геометрии. Третата ера е теорията на относителността, която обяснява на практика света, космоса и безкрайността и четвъртата епоха е тази на изкуствения интелект, когато самият човек се превръща в бог. За разлика от математиката, която стигна до тук, обществените науки родиха само теориите на консерватизма, но на езика на математиката днес ние се намираме в периода между евклидовата геометрия и времената на Лобачевски и Исак Нютон.
 
В тази връзка той посочи и критериите за разпознаване дали теорията за либерализма е изродена и дали консерватизмът работи. Когато тези критерии са налице, имаме неолиберализъм, който е още по-уродливата форма на фалшивия либерализъм. На първо място са несвободни медии, следват държавата и институциите като основен инвеститор в икономиката (за пример Бареков даде САЩ и Европейски съюз, Китай и Русия). Поне половината държави от ТОП 20 в света по иновативни технологии и големина на БВП на човек от населението не са стандартни демокрации. Сред тях Китай, Турция и много други. Трети са инвестиционните фондове, които на приказки са най-регулираният сектор, но всъщност са тъмна кутия и никой не знае какво става вътре. Четвърто: политиците стават истински олигарси, парите минават през тях, обясни евродепутатът. „Политиците са новите олигарси. Те движат парите. Олигархията създава своите политически образи. Няма богат човек по света, който да не е свързан с държавата“, отбеляза Бареков. Петият критерий е паралелна система на демокрация, която работи, каквото и да се случи на изборите, т.нар. задкулисие.
 
За да си консерватор не трябва да си предал своите избиратели и своите политически и лични убеждения. „Консервативната теория като единствената работеща има своето бъдеще. В България консерватори няма като политически дейци и партии. През месец юни предстои моето официално приемане не само в лично качество, но и на познатата като ББЦ политическа формация „Презареди България“ в Алианса на европейските консерватори и реформисти“, заяви Бареков. В лично качество той изпреварва Ангел Джамбазки, който с ВМРО също иска присъединяване към Алианса. „Не разбирам притеснението на колегите от ВМРО, защото аз съм член на Консервативния Алианс от четири годни. Още тогава с колеги от Дания и Германия сме поискали изключването на партията на Ердоган от Консервативния Алианс поради нарушаване на фундаменталните човешки права в Република Турция“, заяви Бареков.
 
Според евродепутата в България има едно крило от умерени либерали, които привидно се стремят да развиват демократични институции. Трите кита на българската политика са ГЕРБ – една административно-демократична партия, ДПС – административно-бюрократична партия и БСП, която е една псевдолиберална формация. Бареков определи като войнстващи либерали групата около скандалния олигарх Иво Прокопиев. „Там има един финансов център, който генерира приходи за съществуване, но никога не печели избори, никога не влиза в парламента. Винаги обаче имат финансови потоци от Европа, както и от олигарси – тези, които спонсорират групата на Прокопиев са вързани с държавния лобизъм, чрез приватизацията, чрез обществените поръчки, чрез актуалния министър-председател, от когото са силно обгрижвани. Все пак г-н Бойко Борисов е сред честите гости на форумите на кръга „Капитал“, каза Бареков.
 
По време на конференцията стана ясно, че евродепутатът ще внесе в Европейски парламент сигнал за корупционни практики в България. Общо 14 обществени организации, сред които Българският ловно-рибарски съюз и екологични сдружения, са се обърнали към Бареков, за да бъдат поставени въпросите им пред Европа. „Тези организации ме информират за абсолютна злоупотреба с европейските екологичните норми в България, както и за нашумелият случай с корупционните практики в район „Младост“ в София. Оказва се, че пари от европейски фондове се наливат в една и съща кофа – тази на войнстващата девица в България“, каза в заключение Бареков.