Системата за сигурност никога не е била по-подредена. Това заяви  на кръгла маса, на която бяха представени акцентите от управленската програма на ГЕРБ в сектор „Сигурност” бившият вътрешен министър Румяна Бъчваров.
"Ние изпреварваме тенденциите в Европа с едно модерно законодателство. Мерките, които бяха разработени в МВР, са включени и в новия закон, който бе приет. Започнахме и се справихме със съвременните предизвикателства“, подчерта Бъчварова.
 
Тя посочи, че където се изграждат участъците от оградата по границата, миграцията спада. „Регистрираме почти 40% по-нисък брой на нелегално навлезлите. Убедена съм, че оттук нататък в България ситуацията ще бъде много по-спокойна“, подчерта тя.
 
Бъчварова благодари на армията и специално на бившия й началник ген. Константин Попов. „Проведохме поредица от учения. Разпределихме силите и ресурсите, с които разполагаме", каза тя.

По отношение на конвенционалната престъпност, следвахме това, че този проблем трябва да се реши из основи. Почти една година работихме по системата за превенция на битовата престъпност. Втората важна посока бе да екипираме полицията и да й дадем възможност не просто физически да присъства с по едно лице във всяко населено място, но с по-модерен начин да осъществяваме всички необходими действия, за да гарантираме битовата сигурност на българските граждани“, допълни Бъчварова.

По думите й, до 1-2 години автомобилният парк на полицията може изцяло да се обнови.