26 жилищни сгради в Хитрино са напълно негодни за обитаване и трябва да бъдат построени наново. Това обяви на пресконференция след извънредното заседание на Министерския съвет министърът на финансите в оставка Владислав Горанов.
Както БЛИЦ съобщи, днес кабинетът предостави допълнителни средства за преодоляване на последствията от инцидента от 10 декември. По бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени до 5 000 000 лв. С тях чрез фонд „Социална закрила“ ще се финансират целеви социални програми за населението на общината, по предложение на община Хитрино. Отделно по бюджета на общината са предвидени 5 млн. лв. за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктура. Средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на общината с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората.

„По предварителни оценки на Министерството на транспорта, около 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на жп инфраструктурата, която е разрушена вследствие на взрива. Всичко необходимо ще бъде направено“, посочи Горанов.

Той уточни, че трябва да приключат следствените действия, които да установят по категоричен и безспорен начин чия е вината за инцидента. „След това е ясно как се процедира – пише го в българските закони“, подчерта финансовият министър в оставка. 

От своя страна министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова заяви, че след като бъде обезопасен районът, има готовност с около 100 човека през програмите за заетост да се подпомогне общината за разчистване на терена и за всякакъв вид допълнителни дейности.  

До петък общината в Хитрино трябва да представи план кой от какво има нужда, за да може 5-те милиона лева, отпуснати на Социалното министерство, да бъдат разпределени възможно най-скоро. С другите 5 милиона държавата ще възстановява общинска собственост, разрушена при взрива. Според социалния министър в оставка Зорница Русинова нормалният живот на хората може да се възстанови след година-две. „Няма как към момента да имаме предварително разпределение, защото изцяло тази програма ще бъде съобразена с нуждата на всяко едно семейство и домакинство. Очакваме съвместно екипът на общината с Общински съвет, с наши служители до края на седмицата да са готови с предложението си“, коментира още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО!