"Не можем да кажем, че затова, че сме се отнесли добре с хората в самото начало и сме ги настанили в хубави хотели, сега трябва да се извиняваме за това, което имаме възможност да предложим. Те не се пренасочват към палаткови лагери за повече от 72 часа. Всяко подобно твърдение би било манипулиране на фактите".

Така коментира пред БНР депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова темата за преместването на украинските бежанци от Черноморието и възникналото напрежение.

Белобрадова е на мнение, че страната ни се е справила много добре с кризата по настаняването на избягалите от войната граждани на Украйна.

Когато започнаха да прииждат бежанци, установихме, че институциите не са работили последните 15 години, а националният план също не работи, припомни тя.

"Войната в Украйна показа как сме абсолютно неспособни и неподготвени и въпреки това сме на първо място по регистрация за временна закрила в Европа, да създадем изцяло нов софтуер, да настаним десетки хиляди."

България може да не се е справила отлично, но се справи много по-добре, отколкото очаквахме, смята Белобрадова.

По думите ѝ сме се справили "повече от добре". Тя допълни, че в повечето държави бежанците са настанени в палаткови лагери.

Няма грешка в действията на кризисния щаб от последните няколко месеца, коментира още Елисавета Белобрадова: "Първите няколко месеца не сме сгрешили никъде."

След видеообръщението на вицепремиера Калина Константинова от вчера Белобрадова изтъкна, че е била направена огромна организация за много малко време изцяло в помощ на бежанците.

В някои от почивните бази почиват служители на министерства, те не могат да бъдат окачествени като с лоши условия, отбеляза тя.

Според депутата голяма част от украинските бежанци са станали "жертви на хибридна война, фалшива информация, страх и паника".

Буферните центрове в Сарафово и Елхово са възможност за 72-часова мярка, уточни Белобрадова. "За да се отсеят наистина тези хора, които искат да останат, да се възползват от възможностите за подслон и прехрана и тези, които не искат."