Липсата на широка информационна кампания сред хотелиерите и бежанците е причина за фалстарта на операцията по преместване на стотици украинци от морските хотели към държавни бази в страната. Това заяви депутатът от ГЕРБ/СДС и член на парламентарната комисия по туризъм Красен Кралев.

"Тази кампания трябваше да започне преди 2 месеца, а не през последните дни. Настоявахме за това пред кризисния щаб и ангажираните с проблема институции, защото не става дума само за подслон и храна.

Много от бежанците имат деца, които се нуждаят от образование, а самите те – от работа.

Каква работа ще си намерят в Рибарица и Паничище? Хората трябваше да бъдат наясно каква здравна, образователна инфраструктура и условия за живот има там, където отиват, за да могат информирано и спокойно да вземат решение, а не да бъдат третирани като неодушевени предмети“, каза Кралев.

Според него 20% от настанените в курортите край Варна 18 000 украинци ще се върнат в родината си. 40% не искат да напуснат града и излизат на квартира под наем, а останалите 40% ще разчитат на ведомствените бази.

Повечето изчаквали до последния момент, за да си изяснят всички детайли около настаняването.

"Държавните почивни станции не са в най-цветущо състояние, 15 лв. за храна и нощувка на ден са недостатъчни, хората са много. Затова очакваме хаосът да продължи", посочи Кралев.

Колегата му Бранимир Балачев обяви, че службите трябва да знаят, ако има група, която саботира държавните действие по преместването на бежанците.

Повод бе изявление на народния представител от "Продължаваме промяната" доц. Антон Тонев, че във вътрешните групи на украинците в социалните мрежи се разпространява невярна информация, че хората ще бъдат настанени в палатки в гората и ще живеят в условия, подобни на концлагер.

"Преди месец попитах вицепремиера Калина Константинова дали службите контролират потока на влизащите у нас украинци, но ясен отговор не получих. Управляващите винаги вървят след събитията", коментира Балачев.