На 10 декември Бюрото на Европейския парламент в България организира онлайн форум на тема „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност“. Събитието бе открито от Томислав Дончев, заместник министър-председател.

В първия панел четирима евродепутати от преговорния екип на Европейския парламент по пакета за Многогодишната финансова рамка и собствените ресурси на ЕС представиха позициите, отстоявани от Европейския парламент в институционалните преговори, като обяснят какво включва дългосрочният европейски бюджет, какво са се споразумели представителите на различните институции в преговорния процес, какви са следващите стъпки за въвеждане на нови източници на приходи на ЕС и как ще бъде обвързано изразходването на европейски средства с механизма за защита на ценностите на ЕС.

Участници в дискусията бяха Ян Олбрихт (ЕНП, Полша), Жузе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия) и Валери Айе (Обнови Европа, Франция).

Беновска попита в първия панел четиримата евродепутати Какви са критериите за Върховенство на закона за евробюджета?

Единственият от четиримата, който чу въпроса и отговори, бе Ян Олбрихт. Във втория панел на въпроса на Беновска отговори и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Ето разговора:

Илиана Беновска: Какъв ще е критерият за върховенството на закона за европейския бюджет – влезли в сила присъди или само съмнения и проверки? Какви са европравилата за върховенство на закона? Как се доказва отсъствие на законност? Как се доказва Индекса за върховенство на закона? Правото се раздава само с влезли в сила присъди. Моля за отговор, базиращ се на правила!

Модератор: Чухте ли въпроса, г-жо Маркеш?

Маргарида Маркеш: Не Ви чувам! Модератор: Въпрос във фейсбук от г-жа Беновска – какъв ще е критерият за върховенството на закона за европейския бюджет – влезли в сила присъди, или само съмнения и проверки? Как ще се измерва защитата на ценностите? Колко широк ще е кръгът на ценностите, например опазването на здравето ще бъде ли също критерий?

Маргарида Маркеш: Не знам Вие дали ме чувате, обаче аз не Ви чувам!

Модератор: Добре, тогава нека включим в разговора г-жа Валери Айе от „Обнови Европа“, тя е съдокладчик от Франция за собствените ресурси, адвокат с магистратура по Публично право от Сорбоната, през 2008 г. е избрана за общински съветник в Сен Дени Данжу на 21 годишна възраст и преизбрана 5 години по-късно.

Била е парламентарен сътрудник на няколко видни френски политици. Това е първият ѝ мандат в ЕП, който печели от листата на партия „Република напред“, член е на Комисията по бюджета и делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия, както и на европейския интернет форум.

Същият въпрос към Вас, г-жо Айе, как ще се измерва спазването на европейските ценности? Колко широк ще бъде кръгът на европейските ценности – влезли в сила присъди или само съмнения и проверки, пита г-жа Беновска във фейсбук?

Имаме ли проблем с връзката с г-жа Айе? Всъщност кой ме чува в Брюксел? Или всички не ме чуват, имаме някакъв технически проблем?

Ян Олбрихт: Аз Ви чувам!

Модератор: Надявам се чухте въпроса, имате ли отговор на него? Кой ще бъде критерият за измерване на спазването на европейските ценности?

Ян Олбрихт: Това е един от най-съществените въпроси, когато говорим за върховенството на закона. Трябва ясно да подчертаем, че в текста, който беше най-противоречивия, не се говори за нещо, което се е случило, например дело за корупция, защото това е проблем за всички държави членки или проблем за прокурора в определена държава членка.

Разпоредбите са ясни, че ако правилата за върховенство на закона не се спазват, че ако има риск финансовите интереси на ЕС да се засегнат, трябва да има ясна реакция и това е ясно в текста.

Ако правната система не е добре организирана, ако съдебната власт не е прозрачна, ако съдиите се контролират от политиците, тогава има риск, ако нещо се случи, например с инвестициите, с предоставянето на средства, то няма да има независима съдебна власт, която да проконтролира този процес.

Модератор: Това звучи мъгляво, въпросът е конкретен – как ще става измерването на спазването на законност?

Ян Олбрихт: Всяка държава членка може да се справи по различен начин, въпросът е дали се спазва върховенството на закона. Искам да предложа да погледнете в интернет Световния индекс за върховенството на закона, има такъв списък, има такъв индекс и е много ясно как се измерва и как да се реагира на проблемните ситуации.

Моля да се отчита риска, а не конкретните дела!

Модератор: Г-н Новаков, какъв ще бъде точно механизма, с който Полша и Унгария ще отстъпят? Как ще се измерва дали се спазват ценностите на ЕС? Това, което чухме от г-н Олбрихт в първата част от дискусията, той ме препрати към световен индекс на върховенството на закона, който доколкото си спомням е един неправителствен индекс.

Така ли ще се мери кой спазва закона и ценностите в Европа?

Андрей Новаков: Надявам се не, това може да бъде част от целия механизъм, по който ще се прави, но да се довериш само и единствено на един индекс, който се прави от една единствена неправителствена организация, това ми се струва рисковано.

От това, което знам аз, плюс това ще има комисия, поне това беше последното предложение, за което знам, от независими експерти, одобрени от всички, така че да е ясно тази комисия с какви становища ще излиза, всеки да е еднакво представен в нея и да има обективна процедура, в която всяка държава да може да се възстанови преди този механизъм да ѝ спре парите.