Десислава Атанасова, Теменужка Петкова, Дани Каназирева и Екатерина Захариева отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция на ГЕРБ от 23 април 2021 г.
 
 Илиана Беновска: Седите тук на тази маса трима юристи, но част от вас сте и международници и хора с дълъг парламентарен стаж, по повод „Булгартрансгаз“, това, което ще кажа, не е много юридически изправно, не следва ли да бяхте сезирали, пък защо не и сега, за това влизане в едно ведомство, което е на специален режим и това изискване на такива документи по такъв категоричен начин?

И не само прокуратурата, г-жо Захариева, но и ЕК, или Лаура Кьовеши, нашата любима европейска прокурорка?

Подхвърлям материал за размисъл и подозрения, че може би се готви „Костинброд 2“, г-жо Петкова. Вторият ми въпрос е ще дадете ли на КС и така пресноприетият Изборен кодекс на ИТН и не бяхте ли доста неподготвени, с извинение, вие с вашите предложения за Изборния кодекс, как ще оборите издекламираните упреци от трибуната на новата председателка на Народното събрание от ИТН Ива Митева? Благодаря Ви!
 
Десислава Атанасова: По вторият въпрос започвам аз, ще дам думата на г-жа Петкова. Избирателният кодекс бе приет днес на първо четене в пленарна зала. Ние изразихме нашите съображения.

Те на първо място са политически и са свързани с това, че вече 5 години представителят на ИТН г-жа Митева вероятно е имала време да се запознае с предложенията на г-н Трифонов за референдума, с предложенията му за районирането на страната и всички твърдения, че предлагаме да се пише Изборен кодекс за една нощ са просто нелепи.

Всички нейни аргументи от парламентарната трибуна срещу мажоритарната система не смятам, че следва да ги коментирам.

Те остават в стенограмите и така всеки български гражданин, който е гласувал на референдума, а те не са никак малко, 2,5 милиона, може да се запознае със становището на ИТН по гласуването в два тура, по дистанционното електронно гласуване, а вероятно идната седмица и по субсидията от 1 лев. Тоест по всички неизпълнени ангажименти, не само предизборни за 45-то Народно събрание, но неизпълнени в последните 5 години. На това бяхме свидетели днес.

   По отношение на първия въпрос ще дам думата на г-жа Петкова, аз само бих искала да кажа, че днес станахме свидетели наистина на енергиен „Костинброд“. Дали имаме основание да сезираме органите, г-жа Петкова, като принципал на МЕ, ще Ви отговори!
 
Теменужка Петкова: Аз също се присъединявам към думите на г-жа Атанасова, че това, което днес видяхме в едно дружество, което е част от стратегическата инфраструктура на страната и допускът в него е по специален ред и режим, не представлява нищо друго, освен „Костинброд 2“ в енергетиката. Просто усещането ми бе за такъв тип действия. Ще направим обстойна проверка по отношение на допуска в сградата, ще видим налице ли са нарушения по отношение на влизането на подобни хора в тази сграда и ако намерим достатъчно основания, ще сезираме компетентните органи.
 
Дани Каназирева: Абсолютно сте права, че видяхме днес ала „Костинброд“ подхода, но и нямаше как да реагира г-жа Петкова, освен да извика и тя „мутри вън“, както те постъпват ежедневно. Но този цирк и фарс се надяваме в най-скоро време да свърши. Г-жа Манолова много добре осъзнава, че тази псевдокомисия, дали за ревизии или проверки, самите те няколко пъти ревизираха своето наименование, практически и юридически е пълен нонсенс. Тя нищо не може да произведе.

Тези документи, които искат да проверят, те нямат капацитета да ги проверят. Всички виждаме, че те нямат отговорността да съставят кабинет и изобщо да поемат отговорност за управлението на страната и това, което им остава, е единствено цирковете, които разиграват и циркът, който се случи днес и всички ние станахме свидетели.
 
Екатерина Захариева: Искам само да кажа в допълнение на колегите, че има много, не само български институции, има много материали, с които трябва да сезираме международните институции от типа на Венецианска комисия, ОССЕ, ЕК.

Не става дума само измененията в 6 законопроекта, ако не се лъжа, вече им изпуснах края колко внесоха в Изборния кодекс. 7 законопроекта внесоха, имаха време да ги напишат, доста подробни и големи, па нямаха време да напишат за мажоритарното гласуване.

Така че ще всеят хаос, те ще си го приемат най-вероятно, г-жо Беновска, от това, което усещам, президентът ще тупа топката, не е казал кога ще връчи втория мандат.

Побърза да връчи мандата на ГЕРБ на следващия ден, но в същото време не знаем кога ще връчи мандата на втората политическа сила в парламента. Чакаме да определи своето решение, единствената цел е, защото на всички ни е ясно, че те очевидно нямат желание да поемат отговорност, да съставят кабинет и да управляват държавата, е приемането на предложенията в Изборния кодекс.

Мислят си, че по този начин ще си осигурят повече гласове, но единственото, което ще направят, е да всеят хаос. И тогава, когато се отправят критики към законопроекта, внесен от ГЕРБ, нека да се вгледат в това, което днес единствено се прие. От всички 7 се прие един и трябва да Ви кажа, че там има доста повече неясноти, въпреки много въпросителни и в другите, които отхвърлиха.

Така че много материал се събра и не само за Изборния кодекс, и предложенията в НПК, Закона за съдебната власт, за КПКОНПИ, за Конституцията и така нататък. Нарушават се препоръки, осъдителни решения за България с тях, лобистки закони. Очевидно са дошли за кратко, само да си изменят Изборния кодекс и да си приемат лобистките закони, това е, което аз виждам!
 
Илиана Беновска: Един кратък въпрос за финал – имате ли изградена стратегия? Може да са дошли за кратко, може и да останат за дълго и всички са срещу вас?
 
Десислава Атанасова: По отношение на законодателството – със сигурност очакваме президентската институция да е също толкова прецизна към законодателството, както беше досега.

Мнозинството е променено, дойдоха „партиите на промяната“, но това не означава, че правният екип на президентската институция трябва да спре да следи за лобистко законодателство или законодателство, което е противоконституционно. Вече има такива решения, вече има такива предложения.

Тоест нашата стратегия, ние винаги сме се осланяли на дейността на институциите, вярваме в институциите и се надяваме, че КС възможно най-бързо ще вземе отношение по искането за обявяване на противоконституционност на мораториума, а и на всички предстоящи решения, убедена съм, че такива ще има много.