След куп разправии и процедурни хватки депутатите гласуваха предложенията за промени в Изборния кодекс. 

Първото предложение за промените от "Да България", внесени от Христо Иванов бе отхвърлено. 

Наложи се обаче прегласуване, в което 210 94 за против 0 въздържали се 

Що се отнася до предложението на ИТН, внесено от Ива Митева, бе прието. Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от ГЕРБ - СДС поискаха прегласуване с мотива, че Станислав Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване "за" законопроекта гласуваха 210 народни представители, без "против" и с 1 "въздържал се" той бе приет.

От "Има такъв народ" предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, като такива секции да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот. От "Има такъв народ" предлагат още Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

Предложението на Мая Манолова пък също бе отхвърлено. Гласуваха 203 народни представители. "За" бяха 69, 1 против, а въздържалите са 134.

Следващото предложение на "Да, България" също бе отхвърлено. Отново се наложи прегласуване, при което гласуваха 216, за - 95, против  -1,  въздържали се 122.

Предложението на ГЕРБ, внесено от Десислава Атанасова също бе отхвърлено. Гласували бяха 216, "за" - 68, против - 76, въздържали се 72. Заради това гласуване депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев предложи прегласуване и поименна проверка, за да се даде възможност на Слави Трифонов да вземе отношение по промените за мажоритарен вот.

При поименната проверка обаче се оказа, че Слави Трифонов не е онлайн. Депутатите в залата пък се оказаха 219.

При прегласуването на предложението на Десислава Атанасова гласуваха 69 депутати "за",  против - 65, а въздържалите се бяха 70. Предложението не бе прието.

Последва предложението на Николай Хаджигенов - Гласували 217, от които "за" бяха 9, против - 70, а въздържалите се 128.

В крайна сметка на първо четене минаха предложенията за промени, внесени от ИТН. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!