Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и заместник-министър Стамен Янев отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 28 юли 2020 г.
 
Илиана Беновска: Искам да Ви попитам за важната роля на ББР, Вие бяхте председател на Надзорния съвет на банката, няма да обсъждаме сега тази Ви дейност, но кой ще заеме този пост след Вас, защото това е важната банка, която трябва всъщност да осигури цялото финансиране и цялата прозрачност?
 
Лъчезар Борисов: Банката е изцяло прозрачна, банката след стрес тестовете е банката в България с най-висока ликвидност и капиталова адекватност. Разбира се аз след министър съм се оттеглил, защото не мога вече да заемам този пост. В момента с колегите свикваме общо събрание и най-вероятно един от моите колеги заместник-министри, даже ще кажа моето предложение ще бъде това да бъде г-н Стамен Янев.
 
Илиана Беновска: Може ли да попитам тогава нещо г-н Стамен Янев във връзка с неговата предишна битност във втория кабинет на Бойко Борисов, той беше издигнат за шеф на Българската агенция за инвестиции по предложение на РБ, в който съратник, г-н Янев, Ви беше протестиращият Христо Иванов.
 
Валери Симеонов: Това не е тема!
 
Илиана Беновска: Не знам кое е тема, гледайте си Народното събрание, г-н Симеонов и си определяйте там темите! Ще допуснете ли, г-н Янев, протестиращият Христо Иванов да се опита да употреби този факт, за да Ви влияе и злепоставя лично? Това първо, защото и вчера залепи тук една табелка и второ – за да пречи на работата на новия министър на икономиката г-н Лъчезар Борисов и на кабинет Борисов 3, г-н Симеонов, в Народното събрание и на вашата коалиция?
 
Лъчезар Борисов: Екипът, който създавам, е само от експерти, аз съм експерт, г-н Стамен Янев е експерт, с който съм работил през последните няколко години и по проекта „Фолксваген“. Всяка една такава връзка е неуместна, аз днес казах по няколко медии колко много уважам г-н Христо Иванов, така че нека да оставим г-н Янев да влезе в своята роля. Благодаря Ви!
 
Стамен Янев: Само искам да обърна внимание, че през 2015 г. бях назначен като експерт в Агенцията по инвестиции отново със заповед на министър-председателя Борисов и съответния министър на икономиката. Мога да кажа само, че през последните 5 години Българската агенция за инвестиции е сертифицирала 140 проекта на обща стойност приблизително 2,5 милиарда лева.

Зад тези проекти стоят приблизително 20 000  нови работни места, така че смея да твърдя, че съм човек, който е изцяло фокусиран върху работата с десни убеждения, които никога не съм крил, но мога да кажа, че професионализмът е стоял винаги над убежденията и именно заради тази си работа бях поканен от г-н Борисов да се присъединя към този екип.

Действително през последните години с г-н Борисов бяхме заедно на доста сериозни преговори със сериозни стратегически инвеститори и смятам, че нито една политическа партия, сила или убеждения би следвало да присвояват по някакъв начин инвестиционната политика на България.

Тя стои над всичко и зад нея стои действително България да бъде едно по-добро място за живеене, за работа и развитие на младите и талантливи хора. Само да отбележа, че под мое ръководство Агенцията за инвестиции направи най-добрата реклама на България като инвестиционна дестинация.

Това се видя през последните няколко месеца в социалните мрежи и именно заемайки тази позиция мисля допълнително да задълбочим, да надградим инвестиционната политика на България да се засили още повече!