Валери Жаблянов, народен представител от БСП,в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми: 

Валери Жаблянов и Илиана Беновска проведоха телефонен разговор в ефира на “Беновска пита. 

БСП, годишнината на Бузлуджа и протестите; Нинова и лидерският пост на БСП 

“Благодаря Ви за това участие! Нарушавам Ви почивката, но всъщност не се знае дали ще има почивка. Как мислите - след фиестата, която се разигра в събота вечерта пред БНТ, едно на ръка и след вчерашната Бузлуджа на жълтите павета?” попита Беновска. Жаблянов отговори, че почивката на парламента е записана в правилника и извънредни събития и заседания по теми, свързани с промяна на законодателството, могат да я нарушат. 

“Като имам предвид политическата обстановка, напрежението, което е налице, опитът на управляващото мнозинство да вземе инициативата, дадените заявки за промени, евентуално, в социално-икономическата политика на правителството, може да се очаква някакво извънредно заседание на парламента през месец август” коментира още народният представител от БСП. 

Беновска каза, че вчера не е видяла Жаблянов на “празненството за Бузлуджа”, което се проведе на жълтите павета, но Жаблянов каза, че е бил там, лидерът на БСП и Румен Гечев са държали реч и в ролята на водещ е бил Александър Симов. “Как оценявате вчера червения ентусиазъм?” попита Беновска. 

Народният представител от БСП подчерта, че става въпрос за остра и категорична позиция на БСП срещу правителството и това, което се случва в страната, която е изразявана многократно и на парламентарно ниво, но е друго, когато и членовете на партията демонстрират позицията по този начин. 

Според Жаблянов съчетаването на годишнината от създаването на партията и протеста не се е получило и това е била една несъвсем правилна идея, тъй като годината на основаването е празник за българските социалисти, празник на началото, който е зареден с идеи и положителни емоции.  

“Какво търсят Ваши висши функционери, в това число и Корнелия Нинова, на всенародните протести, които претендират, че не са партийни?” попита водещата. Жаблянов отговори, че са приели позиция на заседание на националния съвет - обръщение в резултат на дискусия, което е било изпратено до всички социалисти и българските граждани с призив за подкрепа на протестите. 

“Напълно нормално е всеки свободен гражданин да отиде да ги подкрепи, още повече ако техните искания кореспондират с политическите виждания на БСП, с нашата програма.

Истина е, че към част от исканията няма как да се отнесем положително, например, за нова конституция. Ние категорично считаме, че конституционният ред в България се нарушава от правителството, нарушава се често пъти и от други институции и ние трябва да се придържаме към конституцията, а не да искаме непрекъснато някаква промяна, без да знаем каква” подчерта Жаблянов. 

“Освен аргументите, които противоречат на Вашите политически възгледи като член на БСП и лично Ваши - не се ли опитва Корнелия Нинова като Мери Попинз да яхне метлата на протеста, за да може с реактивната метла да стигне до председателския пост повторно на БСП?” попита Беновска.

 “Ако има такива намерения за мен те - първо - не могат да помогнат за избора на председател на БСП тези действия, второ - изключително важно беше БСП да има своя ясна позиция по отношение не само на протестите, но по отношение на общото развитие на политическата ситуация в България, действията на институциите, правителството, президента и парламента.

Тази позиция не беше разработена, не беше приета от националния съвет, защото председателят на националния съвет отказа да участва в неговата работа и да го свика и той трябваше да се свика по друга точка от устава, както вече това е известно. Това, което беше допуснато, беше груба грешка от страна на Корнелия Нинова, политическа грешка.

БСП остана в безтегловност по отношение на протестите, без ясна позиция, на моменти изглежда като присъдружна партия на извънпарламентарните партии” каза Жаблянов, но Беновска му отвърна, че не отговаря конкретно на въпроса дали Корнелия Нинова се включва в мрежата и тока на протестите, за да се зареди. Жаблянов отговори, че Нинова със сигурност го прави.

 “Със сигурност Корнелия Нинова използва всички възможни политически събития в момента, за да развива нейната предизборна кампания за председател на партията. Това е очевидно” категоричен бе Жаблянов. 

Еднолично управление на БСП; Годишнината на БСП на жълтите павета, а не на Бузлуджа - защо?; Националният съвет преди две седмици - клуб по интереси 

“Моля да ми обясните защо Вие продължавате да позволявате това еднолично управление на БСП като ЕООД? Аз го казах още в началото, с извинение, че се цитирам, не съм виден футболист, както го правят футболистите, казвам го с лека ирония, но Корнелия Нинова управлява БСП от самото начало като еднолично дружество с ограничена отговорност.

Защо позволихте да се празнува годишнината на Българска работническа социалдемократическа партия на жълтите павета? Защо позволихте тази годишнина да се празнува не както е … не знам колко годишната традиция на връх Бузлуджа - това е традиционно и знаково място за БСП, а да се празнува под формата на някакъв протест на жълтите павета без решение на националния съвет на БСП отново и за пореден път?” попита Беновска.

“Това е много важно, това не е за пропускане. Това е част от проблема. По принцип отбелязването на Бузлуджа като годишнина на партията и националният политически събор на левицата е една традиция, която никой не си е помислил от БСП, че може да бъде нарушавана. Ние сме изненадани, ще кажа шокирани и стресирани от това, че съборът не се проведе.

Второ - че беше подменен с протест. Протест спокойно можеше да се състои. Едното не изключва другото” отговори Жаблянов. “Питам Ви за отсъствие на решение на националния съвет. Това не се решава еднолично” подчерта Беновска. Народният представител от БСП обясни, че решение на националния съвет и досега не е взимано за провеждане на събора в Бузлуджа. 

“Дали изпълнителното бюро на БСП в момента е взело такова решение, аз не мога да кажа, тъй като не съм го видял в писмен вид - за отмяна на събора в Бузлуджа.

Съмнявам се, че има такова решение” каза Жаблянов. “Може ли да отидете Вие и да призовете толкова много хора, без да знаете каква е легитимността на това решение?” попита Беновска. Жаблянов отговори, че цялото това действие е продължение на едноличните действия на Нинова, а що се отнася до това дали са направили всичко, за да се управлява БСП от нейните колективни органи, Жаблянов смята, че събирането на националния съвет преди две седмици е било показателно, че усилия в тази посока се полагат.

“Онова събиране, което Корнелия Нинова обяви за нелегитимно?” попита Беновска, а народният представител от БСП обясни, че това събиране Нинова е нарекла “сбирка по интереси”, което Жаблянов смята за обидно, цинично и е продължение на опита да се дискредитират всички в БСП, които не са съгласни с мнението на лидера на партията. 

“Не може националният съвет да се нарече клуб по интереси! Или председателят не знае какво е клуб по интереси, защото в устава на нашата партия клубовете по интереси са записани като организационна форма за функциониране. 

Има две възможности - председателката не знае какво е клуб по интереси по нашия устав, или е обидила, или се е опитала да омаловажи съзнателно събирането на 76 членове на националния съвет” подчерта Жаблянов. “Дали се е опитала, или не - тя го направи. Не си затваряйте очите, защото през всичките тези години, вече колко станаха, четири - тя си прави каквото си иска” коментира Беновска. “Не мога да кажа така, през цялото време” каза Жаблянов.  

Александър Симов - да бъде отстранен от поста говорител на партията; БСП не е БСП наистина 

“Вие искахте Александър Симов, когото споменахте в началото на разговора, лично Вие го искахте, ние по “Радио К2” излъчихме и публикувахме един записан разговор от заседание на Ваша парламентарна група - да бъде отстранен от поста говорител на партията и зададохте въпроса откъде накъде и за какво говори той. Какво се случи?” попита Беновска. Народният представител от БСП отговори, че се е случил пълен произвол отново от страна на Нинова. 

Беновска подчерта, че отново търпят. Народният представител каза, че са имали 41 подписа на депутати за промяна на правилника на парламентарната група и това е било нарушено. “Освен по легитимен път, по никакъв друг начин не могат да бъдат променяни правилникът и другите нормативни документи, на които ни се управляваме. 

Ако има произвол от страна на ръководството, на председателя, то аз се надявам партийните членове на БСП, които са призвани да гласуват на 12-ти септември, да направят трезва преценка, докъде ни е довела г-жа Нинова, накъде смята да ни води и да променят това” подчерта Жаблянов. Беновска пожела успех на Жаблянов в битката за лидерския пост и го покани да се видят следващия път на живо в студиото.

“Леко иронично да Ви кажа едно латинско пожелание - Dum spiro spero - Докато дишам, надявам се - защото само констатираме какво прави Нинова и се надяваме да не я изберат” каза Беновска, а Жаблянов подчерта, че се борят да покажат, че това, което представлява днес БСП не е БСП, че Нинова е подменила БСП с други идеи, че е довела БСП до загуба на идентичност, БСП не може да бъде различавана от протестна мрежа, БСП прилича на партия, която в момента се влачи след събитията, която няма социални лозунги. “Вчера на протеста нямаше един социален лозунг, който да е издигнат от БСП.

Партията, която забрави ниските пенсии, под ръководството на Нинова, която забрави въобще въпроса за доходите на населението. Това може ли да е социалистическа партия?” коментира Жаблянов. Беновска призова тези въпроси да си ги задават помежду си и да ги решават.  

Така завърши разговорът между Валери Жаблянов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 26-ти юли 2020 година.