В началото на февруари 2009 г. Министерството на държавната администрация и административната реформа обяви, че изключва от програмата си за компютризация на администрацията 57 общини, в които продължава да се администрира незаконно регулаторен режим за стационарен търговски обект. Този „черен” списък беше изготвен по информация от Прокуратурата, която в края на 2008 г. извърши проверка по сигнал на министрите Николай Василев и Гергтана Грънчарова.
По време на тази проверка в община Берковица няма такъв режим и съответно общината не е включена в черния списък. По-късно обаче, на 19 декември 2008 г., Общинският съвет на Берковица въвежда незаконния уведомителен режим. Община Берковица е приела новите компютри, въпреки че добре знае позицията на министерството – общини с незаконни режими да бъдат лишени от нова техника, съобщават от министерството.
За съжаление, МДААР разбра за въвеждането на такъв режим в Берковица със закъснение, когато процесът по предоставяне на нова компютърна техника вече беше задвижен. След като министерството научи за това несъответствие, със заповед от 19.02.2009 г. МДААР си изсква обратно предоставените компютри и мултифункционални устройства, заявяват от ведомството.
МДААР планира да изпрати инспекторите от дирекция „Инспекторат за държавната администрация” за цялостна проверка на Община Берковица по отношение на спазването на Закона за държавния служител и Наредбата за административното обслужване. /БЛИЦ