„Ние ще предложим двама кандидати, но безусловно жената ще бъде избрана за български еврокомисар“ - това категорично мнение изрази бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Кандидатурите за български еврокомисар, предложени от политическите сили, вече са ясни.

Процедурата е фасадна и тя цели да подсили легитимността на това служебно правителство“, поясни Паси.

  • Номинацията на ГЕРБ-СДС е Екатерина Захариева, която е бивш министър и вицепремиер в правителствата на Бойко Борисов.
  • Предложението на ПП-ДБ е бившият екоминистър Юлиян Попов.
  • „Възраждане“ предлагат нашата кандидатура за Брюксел да бъде Виктор Папазов – създателят на Фондова борса.
  • Бившият евродепутат и настоящ народен представител Искра Михайлова е издигната от ДПС-Пеевски.
  • БСП пък предлага Драгомир Стойнев, а ако страната ни получи ресор „Енергетика“ – Цветелина Пенкова, настоящ евродепутат.
  • Бившият зам.-външен министър Велислава Петрова пък е номинацията на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

С част от тези хора служебният премиер Димитър Главчев вече се срещна, а докато се подаваха тези имена се появи и неофициалната информация, че България ще получи ресор „Регионална политика“.

Бъдещата Европейска комисия (ЕК) търси баланс – както политически и географски, ката и между половете.  

Основната причина за непрекъснато разместване е, че към момента кандидатурите на мъже са 17, което е изключителен дисбаланс, за който ще се търси решение. Очаква се някои държави да сменят номинацията си и да предложат жена, ако в замяна им бъде даден по-влиятелна позиция.

„Досега не сме имали такъв голям интерес от страна на партиите във връзка с номинирането на български еврокомисар. Мисля, че такъв тип иновация е била прилагана и някъде в друга държава в Европа.

Но разбирам и аргументите на служебния кабинет, който би трябвало да бъде предпазлив относно дългосрочни решения“, коментира темата дипломатът Гергана Паси в сутрешния блок на bTV.

Според бившия министър по европейските въпроси целият този процес по номинирането прилича повече на кастинг, отколкото на едно по-задълбочено обмисляне на това, кой би бил най-естественият български еврокомисар.

„България е в Европейският съюз вече 17 години и ние все още нямаме отговор на въпроса: Кой е голямата ни цел, която преследваме в този Евросъюз?

Това, което се прави в момента, е уплътняване на процеса и въвличането на публиката в него. Европейските въпроси в по-голямата си част не са въпрос на дипломация и външна политика. Те са въпрос на вътрешна политика“, коментира още Гергана Паси.

Тя подчерта, че повечето държави в Европейския съюз (ЕС) си имат определен профил и съобразно него дават заявките си за сферата, в която те искат да видят активност от страна на своя еврокомисар.

„У нас подходът бил обратен, но и ние сме щели да получим ресор съобразно личността на човека, когото изпратим в Европейската комисия (ЕК)“, посочи още Паси.

„Процедурата е ясно. След като ние предложим двама кандидати за това място, вероятно ще се избере този, който пасва в матрицата. Въпреки че досега всички страни предлагат само по един кандидат, независимо от апела на председателя на ЕК да са по двама – мъж и жена. Те не се съобразяват, защото самите договори не поставят такова изискване“, обясни още Гергана Паси.

Според нея заявките на Урсула фон дер Лайен за участието на повече жени във властта на европейско ниво засега не могат да бъдат реализирани.

„Ние ще предложим двама кандидати, но безусловно жената ще бъде избрана за български еврокомисар“, категорична е Гергана Паси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!