"Пакетно и вкупом тука правим някаква дейност. Излезли сме изцяло от реалността и от събитията, които вървят в страната. Някои колеги вероятно не са разбрали, че БСП днеска връщат мандата за съставяне на правителство. Парламентът приключва най-вероятно още тази седмица, ако не тази, другата. Тука разглеждаме нови анкетни комисии, Кодекс за социално осигуряване, намаляване на заплати. Ние няма да получаваме заплати още следващата седмица, не знам какво правим", това каза от парламентарната трибуна депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

"Тука много е нелепо това, което се случва, има наистина някакви неща, които Парламентът би могъл да реши. Въпреки че аз виждам, че няма и времето няма да стигне за второ четене.

Тома Биков: Времето за пляскане свърши, Слави да каже на Тошко да...

Закон за съдебна реформа се предлага тука, социална реформа, някакви фундаментални промени, при положение че всички знаем, че ние няма да заседаваме другата седмица.

Няма да има второ четене на тия закони, какво правим? Тука, наблъскали сме дневния ред с някакви точки.

Ако госпожа Нинова беше направила правителство, разбирам, нещо да се върти тука някаква дейност. Ама ние тука сме в предизборна кампания.

Очевидно и превръщаме парламента в посмешище. Извинявайте, това не е добре, благодаря ви", каза Биков в Народното събрание.

Малко преди това депутатите обсъждаха близо един час програмата си за работа. Заседанието започна нормално и с необходимия кворум. Проектът на програма включва предложения, които са направени от парламентарните групи на ротационен принцип, тъй като днес е първа сряда от месеца.

Проектът на програма включва промени в Закона за политическите партии от "Има такъв народ", промени в Кодекса за социално осигуряване от "БСП за България", Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение от "Изправи се! Мутри вън" и създаване на Временна комисия за "Росенец", предложено от "Демократична България".

Първи повдигна темата с програмата Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС. "Очаквах от вас, че две от точките са недопустими на основанието, което са поискани. Това е точка 2 - предложението на "БСП за България" и точка 4 на ПГ "Изправи се! Мутри вън!", каза още той. По думите му трябва да са изпълнени определени условия, за да се предагат точки в програмата.

"Този въпрос го поставих на Председателски съвет. Наистина не са изтекли сроковете. Самата ал. 8 съдържа в себе си противоречие. С пълен консенсус още миналата седмица на Председателски съвет се прие тези точки да бъдат разгледани. Обърнахме се към председателите на съответните комисии. Днес отново Председателски съвет с консенсус реши тези точки да останат. Единствената група, която възрази беше ГЕРБ - СДС", каза още Ива Митева.

След това обаче председателят на парламента Ива Митева запозна депутатите с редица предложения за включване в програмата и това предизвика поредица от изказвания и различно тълкувание на правилника.

Предложението за включване в седмичната програма за разглеждане на Закона за съдебната власт и законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс от "Демократична България" също бе тема за размяна на реплики.

Думата по това предложение поиска Хамид Хамид от ДПС. "Аз мисля, че предложението ви не е прецизно. Недопустимо е по правилник да се разглеждат два законопроекта. Моля да прецизирате и да изберете единия", заяви още Хамид Хамид.

Ива Митева му отговори, че по отношение на парламентарните групи няма такова изискване за внасяне на един законопроект.

Хамид Хамид отново възрази, че не е постъпил доклад на Комисията по правни въпроси по тези законопроекти.

Ива Митева заяви, че комисията е разгледала тези законопроекти, но няма постъпили доклади.

Христо Иванов също поиска думата и уточни от парламентарната трибуна, че докладът е внесен тази сутрин.

Председателят на парламента Ива Митева реши, че няма да подлага предложението на "Демократична България" за включване в дневния ред за днес.

В рамките на дискусията по дневния ред стана ясно, че е постъпило предложение за намаляване на основното месечно възнаграждение на народните представители, но то не бе прието поради липса на необходимия кворум.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!