"Става това, че за съжалени сме в ситуация на политическа криза, която според мен има потенциал да се превърне в трайна политическа нестабилност. Добре е да анализираме по-хладно тези процеси, за да се опитаме след два месеца да не допуснем тази криза да се превърне в хронична и да продължи неизвестно колко време", това заяви Тома Биков в ефира на "Панорама" по БНТ. 

Биков коментира и скандала в Комисията "Манолова".

Манолова спретна нов цирк в НС! Каназирева я...

"В конкретното изслушване нямаше факти, имаше твърдения на един човек. От които той днес в по-голямата част се отказа, както, че бил видял как дават на Борисов кюлчета, а после ги бил видял на снимка. Това е част от предизборната кампания. Очевидно ще има елементи и на подобна стилистика. Това няма да помогне за излизането от ситуацията, в която се намираме", каза Биков. 

Илчовски се оплете в твърденията си

По думите му, докато тази ситуация на политическа нестабилност не бъде преодоляна, нито един друг проблем няма да има възможност да бъде решен. "А ние имаме редица проблеми - здравни, социални, икономически, геополитически", поясни Биков. 

"Този парламент много ясно показа какво прави в тази ситуация. Те се занимават със себе си. Единственият закон, който бе приет, бе за Изборния кодекс (ИК)", добави Биков. 

По думите му силата на ГЕРБ няма да намалее при следващите избори.

"Нашата сила, дали ще отслабне, зависи преди всичко от нас, а не от нашите опоненти. Още преди парламентарните избори поехме ангажимент, че ще работим за възстановяване на нормалния политически диалог. За съжалени направихме усилия, които не бяха успешни", каза Биков. 

Представителят на ГЕРБ се върна на темата с днешното изслушване в Комисията "Манолова".

Манолова в ступор! Дири спешно НСО, а "тайният" й свидетел... 

"Не сме се опитвали да спрем днес изслушването. Искахме да го вкараме в процедурен ред, за да има ред. Колегите от ГЕРБ изразяват настроенията на своите избиратели. Това е големият проблем - когато някой тръгне да ни залива с компромати, не ни остава възможност да убедим нашите избиратели, че следващия момент ние ще трябва да седнем и да говорим с нашите опоненти. Това ще има огромна цена и тя ще бъде платена от българските граждани.

Няма значение дали сме в управлението или в опозиция. Ние бихме могли да бъдем конструктивна опозиция", поясни Биков. 

Той подчерта, че политиката не е въпрос "ти да се чувстваш добре, а да инвестираш в общото добро". 

"За мен няма никакъв спор, че този човек, не знам откъде дойде и как се включи, бива изслушван на базата на един лист хартия, на който е написал, че има много важна информация. Ние отговорихме, че нямаме нищо общо с него. Очевидно той е в скандал със своя търговски партньори и ние днес се занимавахме с тях.

Стигнахме до консумацията на зърно и гледане на кокошки. Ако това беше продължило, в рамките на една-две седмици така щяхме да сринем авторитета на парламента, че щяха да са ни необходими много усилия, за да го възстановим. Не е това начинът да направим нещо добро за хората и да намерим изход от трудните ситуации, в които се намираме в най-различни отношения", продължи Биков. 

Представителят на ГЕРБ изрази надежда, че след изборите "ще имаме смелостта и ще сме в състояние да говорим с опонентите си".

"Трудно е да се говори с онзи, който не харесваш, не харесваш идеите му. Това е смелостта в политиката. Тази смелост не съществуваше в този парламент:, категоричен бе Биков.

Той коментира и решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК.

"Ние предложихме председател на ЦИК, защото имахме такава възможност, за да има плуралистичен избор. Виждате, че когато беше избран господин Ципов, всички партии казаха, че те не го подкрепят и ние нямахме друг избор освен да го оттеглим. Останалите партии имат две трети мнозинство", обясни Биков. 

"Единственото нещо, което направи този парламент, бе да приеме ИК на Слави Трифонов", резюмира работата на парламента той. 

"Не мога да нарека хитрост и финт. Те се изплашиха. Те имат своите притеснения за някои от текстовете в Изборния кодекс, и че трябва да носят отговорност", каза още по темата за ЦИК и ИТН Биков. 

След това се включи представителят на БСП Явор Божанков. По думите му, текстът за преизчисляването на пенсиите е бил перфектен юридически и е могло да бъде гласуван, но ГЕРБ е провалил втория вот. Биков го контрира, че в момента не може да се направи корекция за бюджета, която би се наложила след преизчисляването на пенсиите.