Със скандали, крясъци и заплахи започна заседанието на Комисията по ревизията с председател Мая Манолова. На него се очакват нови разкрития от бизнесмена Светослав Илчовски - "тайният" свидетел. За днес той е казал, че ще даде доказателства за думите си.

"Членовете на ГЕРБ в комисията не сме получили никакви документи, а свидетелят Илчовски твърди, че е дал", каза Тома Биков (ГЕРБ). Манолова обясни, че тези документи са дадени на нея като председател.

"В тях се съдържа информацията за фондовата борса и смятам, че трябва да се разгледат на закрито заседание, отговори Манолова. Ние държим всичко да е публично", каза Биков. 

"Не може да оклеветявате хора и да криете документи", скочи Дани Каназирева (ГЕРБ - СДС). "Ние нямаме равен достъп до документите - г-жа Манолова ги има, ние не", допълни Биков.

"Аз няма да нося отговорност за разкриване на информация на фондовата борса", каза Манолова и отново предложи документите да се гледат на закрито заседание.

"Гледаме втори опит на ГЕРБ да провали заседанието на комисията", каза Манолова.

"Нека да изслушаме и представителите на фирма "Градус", защото вие ги направихте диви и щастливи", заяви Маноил Манев (ГЕРБ).

"На тази комисия съм се явил сам. Не ме е пратил никого. Не познавам Манолова. Дори не съм се здрависвал с Манолова. Не познавам Черепа. Не познавам известни арестанти", това заяви "тайният" свидетел на Манолова Светослав Илчовски по време на изслушване в Комисията по ревизия на управлението през последните 10 години.  

"Това е фарс. Това е първата комисия, която заседава след приключването на народното събрание", заяви Маноил Манев. Чуха се викове, че Манев ще бъде уволнен от неговия шеф. 

По думите на Манев, Илчовски изпълнява поръчка на Манолова с идването си в комисията. Имаше редица опити Манев да бъде накаран да млъкне. Депутатът от ГЕРБ обаче настоя правилата за работа в комисията да се спазват така, както са приети. 

"Иван Ангелов беше ме поканил в Монако с една цел. Да съставим документи за фиктивен оборот. Той ме помоли от името на премиера да направим фиктивен оборот", продължи разказа си Илчовски. 

"Предоставил съм снимчици. Това всичко ще бъде в прокуратурата. Помоли ме. Когато ми е поискано да извърша това деяние - май 2017 година. Аз и моя приятели, винаги си оставям козове в джоба. За това деяние имам още доказателства, които ще ги дам на прокуратурата.

Машините за напоителните системи. Помолих Ангелов да ми пусна вода и му ги продадох на една трета от цената. Имам документи за това. Това са основните аспекти. Дал съм документите на комисията. Сега ще ви предоставя снимчици.

Никой не можеше да говори. Всичко беше напълно контролирано от машината на ГЕРБ. Доста изчерпателни неща съм видя. Но това е достатъчно, за да се докажат финансовите престъпления.

Оттам започват да се разплитат нишките. Ще видите, че самото дружество има надвишена цена. Тези хора бъркат в джобовете на всеки един човек.

Управляващите от ГЕРБ. Купуваш си кухи акции от този човек до мене, на 100 лева, но те струват 50 лева. Честито. Прокуратурата трупа само доказателства срещу вас години наред", продължи да шикалкави Илчовски. 

Тома Биков заяви, че този свидетел е ненадежден. Последва въпрос колко жалби има срещу него в прокуратурата, стрелял ли е по роднини. 

"Нямам регистрирано оръжие на мое име, не никога не съм стрелял по човек. Имаше жалба от господин Ангелов, че ще го убивам. Това беше предпоставка, че ще ми вземат бизнеса. Имам, тя е прекратена. Приключена. Ангелов ме беше сготвил в Стара Загора. Искаха по бързата процедура да ме работят. Софийска прокуратура ме измъкна от лапите на тези мерзавци. Видяха, че съм честен човек. За да не се шуми, ме прехвърлиха в Стара Загора. Господин Ангелов, толкова в мразят, че всеки ден хора ми помагат, които никога не съм виждал", каза в отговор Илчовски.  

Той намекна за поискани 10 процента от приятел на бившия вътрешен министър Марин Младенов. 

След това Илчовски бе попитан за снимките и кюлчетата от спалнята на Борисов, и дали "пачките" в чекмеджето са били внесени. "Нямам на представа дали са внесени, дали са били там. Похвалиха ми се. Този човек ми са похвали, че е намерил жена само за 5000 лв. да обслужи човека", отговори Илчовски. 

Румен Гечев попита свидетеля през 2017 година за какви стойности са били кухите сделки, за които той говори. "Сделките са многократни. Лошо е, че забърках мои познати. Все пак премиера ме е помолил, свършете ми тая работа. Направете на тая фирма тоя оборот, поне да имаме коз. Стойността е около 60-70 милиона, за няколко месеца", отговори Илчовски. 

Тогава в залата се разнесе призив на Илчовски да бъде направен тест за наркотици. 

"Преди няколко месеца излезе премиера Борисов и каза, че ще получите грантове и кредити. Това е подарък, определени фирми получават подарък. Това са мерките за ковид-кризата. Господин Ангелов нека да каже колко грантове е получил", каза Илчовски, коментирайки до кога е продължила схемата и каква е била нейната цел. А целта е била добро листване на борсата на фирмата "Градус".

"Дайте възможност на Иван Ангелов да се защити, вие съдии ли сте", протестира Димитър Главчев от ГЕРБ.

Заради ескалацията на напрежението в залата Мая Манолова призова в залата да дойдат служители на НСО и да въведат ред. 

След това членовете на комисията се скараха, дали да бъде дадена думата на шефа на "Градус" Иван Ангелов. 

Илчовски бе помолен също да опише събирането с Бойко Борисов във "Витошко- Студена". "Беше Иванов ден. Този човек до мен ме беше поканил. Премиерът дойде късно, към осем и нещо. Това беше във "Витошко-Студена". Бяхме 20-30 човека. Не ги познавах повечето. Някои бяха Батко и Братко. Шефа на горското.

Бяха поканени Теди Кацарова, Веско Кръпката, Анелия. това беше 7 януари, 2017 година. Най-интересно ми беше.. дойде премиера, нахрани се набързо. Почнаха певците да пеят. на него му се играеха карти и се заиграха карти в едно кьоше. А аз се смях. Играха си цяла нощ карти. Аз отстрани с жените на тия хора само се смеех и си викам, че не ми трябва ни пари, ни нищо.

Стана 12 часа и всички станаха и си тръгнаха. Записите ги видях, преди премиера да дойде, седем и нещо. Показа ми ги Боян Марков, който има фирми сателити, бушони. Всичките разгледаха записите. В записа имаше как издевателстват върху известен затворник. беше ми казано, че са го снимали надзиратели", каза още Илчовски. 

Откъде са закупени тези златни кюлчета, може ли да се проследи техния път? - бе попитан "тайният свидетел". "Естествено, че може. Номера. Има борса за злато. Не знам срока, в който са закупени. Откъде да знам всичко. Единия, подарили кюлчетата, е до мен. Господин Ангелов. Единия ден е дал малкото, а на другия ден е купил голямото", каза Илчовски. 

По думите му, кюлчетата са същите, като онези на снимката. "Всичко може да бъде проследено. Държат ви в шахтата, бе хора", каза още той. 

"Ставаме на дъното на парламента. Такива сценки. Ако това е парламентаризма... Говорите за фиктивни обороти. разполагате ли с документи, с което да докажете това. Дали ли сте ги на комисията. Внасяли ли сте ги в прокуратурата?" - каза на свой ред Дани Каназирева от ГЕРБ.

След това Каназирева заяви, че Илчовски се е уличил в даване на подкуп. Каназирева призова НАП да предостави данъчните декларации в годините, в които той е плащал рушвети.  

Илчовски след това бе попитан, дали от 2012 година насам му е правена проверка, а той отговори, че "непрекъснато е под проверка, това не е изпълнение".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!