На никой не му е лесно, но по-трудно е на хората с увреждания, което няма още пълната подкрепа на обществото и държавата в частност. Това каза социалният министър Бисер Петков в ефира на предаването „Беновска пита” по Канал 3.

„Финансовото слънце трябва да грее за всички, но заради неизбежните ограничение в финансовия ресурс, трябва да се приоритизира този ограничен ресурс и да постигне висока ефективност. Помагат и европейските програми. Има няколко проекта за хора с увреждания, за работа обучение и центрове за хора с тежки увреждания. Хората обаче искат устойчивост, а за нея са необходими бюджетни средства”, разказа министърът.

"В подписания план за действие са включени всички заинтересовани страни. Под този документ стои и подписът на омбудсмана Мая Манолова. Той поставя процеса в една нова ситуация, има конкретни срокове и мерки. Онзи ден имаше Национален съвет, на който с голямо мнозинство беше одобрен  Закона за хората с увреждания. Този закон мисля, че решава проблемите на всички хора с увреждания с допълнителен финансов ресурс и бъдещи мерки, свързани с медицинските изделия и помощните средства", смята Бисер Петков.

„На 17 октомври на следващото заседание на Министерски съвет Закона ще бъде разгледан, след това ще бъде внесен в Народното събрание, където ще започне обсъждането. До средата на месец декември ще трябва да имаме приет Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ. С това, голяма част от проблемите на хората ще бъдат решени”, разясни министър Петков.

"Бюджетът на Държавното обществено обсъждане за следващата година ще се разгледа утре в НОИ. Увеличението на максималния осигурителен доход  дава възможност за по-големи пенсии. Предложението той да скочи от 2600 лева на 3000 лева. Увеличаването му пряко се обвързва с увеличаване на максималната пенсия. 146-147 000 българи ще плащат по-високи осигуровки.  Бюджетът винаги ще осигурява недостига в Държавното обществено осигуряване , но трябва да е в разумни размери. 2/3 от разходите ще се покриват от вноските", пресметна той.

Министър Петков отчете още, че през следващата година парите за помощи ще бъдат с около 200 млн. лева повече и подчерта, че 150 млн. е увеличението на средствата за хората с увреждания, а при помощите за отопление 40 млн. лева.