Кризата е тук и тя е много съществена. Всички сме в една лодка, кризата е за всички българи, а не за избирателите на една или друга партия. Управляващите трябваше много по-рано да предложат мерки за излизане от тази ситуация, заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Лъчезар Борисов.

До момента няма никакви адекватни действия срещу инфлацията, която започна да ескалира от април миналата година, като още тогава ние сигнализирахме за проблема. Имаше бездействие и именно това доведе до мораториума върху цените на тока, парното и водата.

Това беше единственият изход за преминаване през зимния период, въпреки че мораториумът не е пазарна и добра мярка, заяви Борисов.

В момента виждаме фалити на фирми в базови индустрии. Те трябва или да фалират, или да съкратят работниците. Кризата е повсеместна. Тъй като кризата е за всички българи, трябва да работим съвместно и да има вслушване от страна на управляващите. В такава ситуация не са важни партиите, важни са хората. Трябва да се вземат адекватни мерки, подчерта депутатът от ГЕРБ.

В момента липсват компенсационни и антиинфлационни механизми. Управляващите казват, че парите ги има, но виждаме бездействие от тяхна страна. Ситуацията може да се разреши с адекватни и бързи действия, но не и с бездействие, отбеляза бившият министър на здравеопазването.

По думите му от ГЕРБ са предложили на управляващите много механизми за справяне с кризата, но не е имало чуваемост от страна на правителството.