Село Хитрино е по средата на трасето Варна-Русе – важно трасе, което свързва морето с реката. Това е най-старата линия в България, по която не е правено нищо съвременно. Това коментира бившият транспортен министър Данаил Папазов.
"Наблегнахме на това трасе в новия програмен период и там имаше проект за рехабилитация. Проектът беше приет и от Брюксел. Временното правителство на Близнашки трябваше трябваше да го подпише, защото ние и те да го подкрепят, но приоритетите се промениха. Парите бяха пренасочени към трасето Елин Пелин-Септември, за което трябваха 1,1 млрд. лева. Бяхме разделили трасето Варна-Русе на три Лота, но защо се промениха плановете, не мога да кажа. За ремонта на този участък трябваше да дойдат 200 млн. лева от програма ”Транспорт”, обобщи Папазов пред Канал 3.
 
”Трасето Варна-Русе беше в много лошо състояние, стрелките са доста стари. ОТ НКЖИ много се оплакват от него. Това трасе е и много натоварено! Ако бише рехабилитирано, щеше да има нови релси, стрелки и автоматизирана система за трафик, но този проект го има и е готов, трябва да започне да се ремонтира”, коментира той.
 
Според Данаил Папазов наслагването на много причини е причината за инцидента в Хитрино. ”Първо не трябва да се изключва превишената скорост. Влаковата композиция е 1750 тона и ако машинистът е забелязал в последния момент стрелките, не е било лесно да се спре. Лошият път сигурно също е причина, а и цистерните са били на 30 години”, обясни той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО!