Нека президентът да направи КСНС по проблема с мигрантите. Очевидно това е проблем, който няма да премине във времето. Миграцията не намалява. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият вътрешен министър Валентин Радев.

Той уточни, че армията няма място като охрана на границата, а това трябва да се извършва от граничните полицаи и жандармеристи, но няма ресурс. 

"Оградата в началото започна да я строи армията. ГЕРБ прекрати това и я даде на фирми, има си професионалисти. Не може армията и МВР да се занимават с поддръжката на това съоръжение, нека бъде върнато отново на областните управители, които да бъдат финансирани от държавата", призова Радев.

Бившият вътрешен министър прогнозира, че новините за гонки между полицаи и трафиканти на мигранти ще продължат да бъдат ежедневие.

"Не само, че ги хващаме и преследваме, умират и полицаи. Очаквам, че след месец-два ще свикнем това да ни се случва, не трябва да свикваме. Излизат министър и главен секретар и обясняват как във всеки втори полицейски бус има лента, но се оказва, че полицаите не са обучени. Само лентите не вършат работа. Едно е да имат съоръженията, да бъдат обучени с използването им и да не мислят какво да я правят. Да имат тактика и гаранция, че когато я използват, няма да бъдат привикани и съдени", коментира Радев.

По думите му, когато полицай използва такава лента или оръжието си, а не стоп патрони, и рани някого, сам си наема адвокат и отива да се защитава в съда

"Кой полицай ще рискува? Това трябва държавата да го поеме. Да бъдат защитени. Ако това не го направят, полицаите няма да вършат добре работата си. С оставка на се решават проблемите", категоричен е бившият вътрешен министър. 

Валентин Радев видя грешки в действията на служебния силов министър Иван Демерджиев.

"Отговорността е политическа, защото направиха неща, които не се правят от служебно правителство. 7 от 9 шефове на дирекции в София са сменени. Махната районни управления, след това смениха върха на "Гранична полиция". Заради тези политически дейности на служебно правителство стигаме дотук. Тези смени са една от причините", посочи Радев. 

Представителят на ГЕРБ одобри предложенията за завишаване на санкциите за каналджии и трафиканти.

"Този НК е от 1968 г., много пъти е поправян, трябва нещо да се направи, сигурно има основание министър Демерджиев. Но там се пипа с кадифени ръкавици, бавно и полека, ефективно да действат разследващите полицаи, съдът и като се стигне до присъди - да се мисли за промени в закона", каза още Радев.

А за изнесените данни от заместник-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, че получил оферта от Кирил Петков да оттегли искането за хартиената бюлетина и "ще получи кодовете от машините", Радев каза: "ДАНС и прокуратурата трябва да се заемат с тези твърдения. Свиленски ли си позволява да каже нещо, което не е истина или? Да се избистри. Но в крайна сметка българинът да решава с какво да гласува".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук