Напълно безплатни пр съвети "to whom it may concern". Когато в политиката отправяш послания, за да се харесаш на всички, в резултат - не се харесваш на никого.

Това написа в социалната мрежа Фейсбук бившата пиарка на "ПП" Диана Дамянова по повод счупената плоча на Паметника на Съветската армия и последвалите коментари от политическите лидери.

Тя конкретизира:

"Когато под обществен натиск дори ББ е стигнал до твърдението за разрушаване на паметниците с руски шмайзер отгоре, да искаш да ги преместиш е пр-нонсенс, още повече че само преди час бившият ти коалиционен партньор е нарекъл счупването на "благодарствения" надпис - вероломен акт.

Така не успокояваш левите /те искат шмайзерът да си го имат дори в къщи/, но в замяна на това отблъскваш десните. Простичка математика.

Също да добавя, че руските генерали , дето имената им висят на софийските улици, НИЕ много добре знаем какви са и какво са сторили. Просто така, знаем го от историята", възмути се Дамянова (на снимката).

 

 

Коментарите на Петков и Борисов

"Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен, но не и разрушен", посочи Петков пред bTV. "Първо трябва да влезем в един откровен и истински дебат и в един следващ момент паметникът да бъде преместен така, че да бъде част от историята", добави той.

Не да бъде разрушен, но да бъде сложен в правилния контекст, за да може всички българи да осъзнават тази част от историята какво реално е направила за България, е мнението на Петков.

"Незабавно премахване на плочата на Паметника на Съветската армия  и предприемане на действия за неговото събаряне". За това се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

Незабавно тази плоча да бъде премахната, тъй като е на територията на град София, защото иначе самата дума "вандалски акт" за нещо толкова правилно...Всъщност това, което се нарече "вандалски акт", е действие, което трябваше да свърши отдавна - да се премахне... 

И в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година, но докато нямаше война, светът беше колеблив. Сега е тотално всичко различно, стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска война, не освободителна, както твърди Путин", мотивира се гневно Борисов.

Лидерът на ГЕРБ даде разрешение на своите да се обединят с ДБ в търсене на начин Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат. 

"Внесете общинските съветници на ГЕРБ същото предложение за премахването на паметника. Не може в тази агресия, в това кръвопролитие да вземаме подобна позиция. Сега трябва да сме категорично ясни", поръча на съпартийците си той.

"Има морални норми. Преди една година това изобщо нямаше да го чуете от мен. В края на краищата, това е и морален акт", коментира Борисов и припомни, че от една година знамето на Украйна е поставено централата на партията. 

"Осъждането е фактор, който помага морално, но ние искаме, освен на Украйна, да помагаме и на България да бъде рамо до рамо до целия демократичен свят. Кабинетът "Петков" не внесе закона за даване на въоръжение на Украйна, като така изпуснахме много време, защото така можехме да реорганизираме и нашата армия", заяви още той..