Да се намали осигурителната тежест с пет процента, за да се справи бизнесът с последиците от световната финансова криза. Това поиска Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в предаването “Неделя 150”.
Според него, ако осигурителните плащания са по - малко, в производството ще останат повече средства, което е важно в условията на световна криза. „Ние сме в едни бурни води и трябва да ни се развържат ръцете, за да може да се задържим на повърхността. Държавата има своите възможности да помогне за смекчаване на удара от кризата и тя го прави”, каза още Васил Велев. Той поиска още да се увеличи годишния отпуск от 30 на 60 дни през годината.

Председателят на БСП Божидар Данев подкрепи идеята за намаляването на осигурителната тежест. Според него това ще извади икономиката на светло. Социалният министър Емилия Масларова обаче се противопостави на предложението на Велев. Според нея не може да се мисли за решаване на проблемите в икономиката само чрез намаляване на осигуровките. Държавата има ангажименти и към пенсионерите и майките с деца до две години, мотивира се тя./БЛИЦ