Следващата седмица консулът ни в Иран и представители на посолството ще посетят адвоката на задържания заради 135 кг хероин в Табриз българин Живко Русев, Мокаддам Фар. Българинът вече е упълномощил Фар да го защитава, но до днешна дата съдебният процес не е насрочен. Адвокатът се готви по делото. Това съобщи за БЛИЦ говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов.
Според него наетият адвокат е много добър, бил е съдия в съда в Табриз, където ще се гледа делото. 
Мисля, че нещата вървят в благоприятна за нас посока, в смисъл, че в самата държава няма истерия, властите ни убеждават, че процеса ще бъде открит и справедлив, обнадежден е Горанов. Той припомни, че българският  заместник-министър на външните работи Радион Попов  посети Иран преди 10-12 дни, където се  срещна със своя ирански колега. С Иран имаме много добри взаимоотношения по много въпроси, които решаваме години наред и самият ирански зам.-министър на външните работи е обещал, че процесът ще бъде справедлив, няма да има политически привкус или нюанс, каза още Горанов.
БЛИЦ припомня, че в МВнР научиха за случая  на 17-18-януари т.г. Русев е бил задържан още на 20 септември м.г. Първоначално случаят се разследвал от службата за с борба с наркотиците в Иран. Според иранския  закон всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му. Шофьорът на ТИР Живко Русев е от Гълъбово. Според тамошното разследване иранските власти са намерили 135 кг хероин  в камиона на Русев. Повдигнатото обвинение на Русев е за незаконен трафик на дрога и това че той е част от международна група, която се занимава с този незаконен трафик от Афганистан към Европа. По случая от МВнР създадоха кризисен щаб, в който са включени представители на български служби, които биха могли да помогнат. 
Калина Петрова, БЛИЦ