Министърът на туризма на България Николина Ангелкова и този на Арабска република Египет – д-р Рания Ал-Машат – подписаха историческо споразумение в Бургас. Двете дами пристигнаха в града, за да финализират меморандума за сътрудничество в областта на туризма между двете страни, с което да обменят опит във важния икономически отрасъл и да насърчат развитието в сектора. На срещата, която се осъществи на открити врата, присъства и кметът на Бургас Димитър Николов, съобщава "Флагман".

„Това е затвърждаване на приятелските отношения между България и Египет. С този меморандум ще обменим опит в сферата на туризма, който е един от най-важните отрасли в двете държави. В момента обсъждаме и да осъществим побратимяване между Бургас и историческия град Александрия. Убедена съм, че въпреки минималния брой на египетски туристи у нас сега, след няколко години това ще се промени“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Споразумението ще спомогне за откриване на нови работни места в двете държави. Това заяви на свой ред Рания Ал-Машат.

„Туризмът е важен сектор в икономиките на двете държави. Ние ще направим всичко възможно да го подпомагаме. България и Египет са близки от дълго време, а европейските туристи винаги са били вани за нас“, допълни министърът на туризма на Египет.

Кметът на Бургас Димитър Николов, който бе на срещата пък обясни, че е горд, че Бургас е домакин на подписването на това историческо споразумение.

„Нашият град има най-развития туризъм по Южното Черноморие на България. Чудесно е, че имаме възможност да обменим опит и практика с колегите от Египет. Важно е да се отбележи, че през октомври тук чакаме да пристигне и изложба на фараона Тутанкамон, а легендите разказват, че в Странджа е погребана египетска принцеса, което смятам, че би се харесало на туристите от Египет, които искат да посетят България", каза Николов.