След първия тур на президентските избори стана ясно, че на балотаж следващата неделя ще се явят кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатия от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев. Румен Радев води с 24,9% пред Цецка Цачева с 22%, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл” при 100% извадка, изследването е поръчано и финансирано от Нова телевизия. По данни на „Алфа рисърч”, отново поръчано от Нова телевизия, при 95% извадка от паралелното преброяване Румен Радев печели 25,0%, а Цецка Цачева - 22,1%. Данните от проучването на „Маркет линкс”, поръчано от bTV показват по-малка разлика между кандидатите – при 100% извадка на паралелното преброяване 24,4% от гласувалите са подкрепили Румен Радев, а 23,4% – Цецка Цачева. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени до 48 часа след приключването на изборния ден от Централната избирателна комисия.
След края на изборния ден дойдоха и първите коментари от страна на политическите сили. След няколкочасово съвещание в централата на премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева изгуби на втория тур на изборите. Борисов заяви, че не се отмята от думите си от началото на месеца, че ще подаде оставката още в нощта на първия тур, ако не го спечелят, като обясни, че не иска за една седмица да хвърля страната в какафония. Той посочи, че Румен Радев е издигнат от Инициативен комитет и де факто няма друга политическа сила, която да е с по-добри резултати от ГЕРБ. Борисов каза още, че не съжалява,че не се е кандидатирал лично за президент и добави, че Цецка Цачева е най-подготвеният за поста човек и в пъти по подготвена от опонента ѝ Румен Радев. Премиерът посочи също, че се оформя „фронт” между БСП и ДПС, с участието на ДСБ. Той добави, че през седмицата ще водят преговори с коалиционните партньори за подкрепа на втори тур и бе категоричен, че няма да потърси подкрепата на ДПС. От своя страна Цецка Цачева заяви, че вярва, че е възможно до края на окончателното обявяване на резултатите те да бъдат с друга посока. По думите ѝ през предстоящата седмица българите много трезво ще оценят каква е ситуацията и призова избирателите да помислят за бъдещето и това какво ще доведе един пореден експеримент на ДПС и БСП.

Опонентът на Цецка Цачева – ген. Румен Радев коментира предварителните резултати с думите „Днес българите казаха "Не" на апатията и гласуваха за промяна”. Във връзка с евентуалната оставка на кабинета Радев заяви, че Бойко Борисов е генерал и мъж и само той може да реши какво да прави. По думите му казусът с оставката е сложен и ако тя бъде подадена преди балотажа, това може да се отрази на резултатите от изборите, тъй като ще предизвика чувство на тревога и несигурност сред гражданите. Румен Радев заяви, че предстои важна седмица, тъй като през нея трябва да се доведе борбата за бъдещето на България докрай. „Ние ще разчитаме на всички български граждани, които искат промяна. Надеждата за нея вече е осезаема”, обясни Радев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че оставката е отговорност на премиера и БСП са фокусирани върху втория тур на президентските избори.

Трети в надпреварата според паралелните преброявания е кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов. Според данните от паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл” той получава подкрепата на 15,4% от гласоподавателите, според „тези на „Алфа рисърч” - 14,9% ,а по данни на „Маркет линкс” – 15,3%. На пресконференция в НДК лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че на тези избори те са постигнали първата си голяма победа - уникалното по мащаба си обединение на патриотичните сили в България.

Кандидатът за президент на Коалиция „Обединени патриоти” Красимир Каракачанов коментира, че премиерът Бойко Борисов е направил достатъчно, за да предизвика негативен вот срещу себе си. „Пазарлъци не правим, нямаме намерение да призоваваме за гласуване за определен кандидат на балотажа”, допълни той. Каракачанов попита дали не е нормално партии като ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да помислят за българския народ, а не за собственото си его и собствените си амбиции за власт да вървят на предсрочни избори. „Не ни плашат предсрочните избори, готови сме за тях“, заяви още Каракачанов. От своя страна премиерът Борисов коментира, че Патриотичният фронт е постигнал такъв резултат, защото говорят неща, които знаят, че няма да станат.

Кандидатът на Реформаторския блок , другия коалиционен партньор на ГЕРБ, Трайчо Трайков остана назад в класацията, като по данни от паралелните преброявания на трите социологически агенции той получава подкрепата на между 6 и 6,6%. Министрите от РБ в кабинета „Борисов 2” - Божидар Лукарски и Петър Москов обявиха, че в момента няма друга алтернатива на сегашното правителство и то не трябва да подава оставка. От думите им стана ясно, че на втори тур Реформаторите (без ДСБ) ще подкрепят Цецка Цачев, защото в противен случай България ще има за президент „червен генерал”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че равносметката от първия тур на президентските избори е , че един инициативен комитет победи най-голямата партия и даде заявка, че на втори тур ДПС е ще подкрепи ген Румен Радев. Карадайъ посочи, че избирателите на Движението за права и свободи са показали ясно, че искат промяна и добави, че не е добре всички институции в държавата да бъдат концентрирани в една партия, още по-малко в една персона. „Борисов не желае подкрепа на симпатизантите и избирателите на ДПС – нормално ние няма да влезем в преговори и срещи за втория тур, защото нашите избиратели бяха категорични, че има нужда от промяна в нашата страна. От тази гледна нашите избиратели ще направят на втори тур това, което се очаква от тях, така че да има резултат“, каза още председателят на ДПС. Той обясни, че премиерът на иска подкрепата на избирателите на ДПС, а Румен Радев очаква подкрепата на всички български граждани.

Според АБВ резултатите от първия тур на изборите показват, че предсрочни избори са неизбежни. Зам.-председателят на партията Румен Петков настоя за оставка на кабинета, тъй като по думите му мандатоносителят е много далеч от общественото доверие, което трябва да има зад себе си, за да провежда тежки и солидни реформи. Все още не е ясно кой кандидат ще подкрепи партията на балотажа след седмица, като издигнатия от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ” кандидат Ивайло Калфин заяви, че не е вдъхновен от нито един от двата избора.

Изборният ден в страната протече при рекордна избирателна активност и на места бе удължен до 21.00 часа заради опашки пред избирателните секции. По данни от паралелното преброяване на „Алфа рисърч” избирателна активност за президент е 57,1%, а според тези на „Галъп интернешънъл” - 54,9%. Според паралелното преброяване на „Маркет линкс” в изборите за президент са гласували 56,01% от имащите право на глас. От министерство на вътрешните работи, обявиха, че българските граждани, упражнили правото си на глас в чужбина към 22.00 часа, са 87 514. Гласувалите във Великобритания са 15 285. 10 428 са българите, упражнили правото си на глас в Испания, а в Германия те са 3 167. Във Франция са гласували 3 620 българи, в Гърция - 2 588, а в Австрия – 3 422, като към този момент изборите не бяха приключили в САЩ и Канада.
Изборният ден премина спокойно и без данни за сериозни нарушения. В охраната на изборния процес на територията на страната бяха ангажирани общо 17 764 служители на МВР, като на откритата телефонна линия в МВР са получени общо 137 сигнала.

Високата избирателна активност на тези избори се дължи до голяма степен на това, че за първи път гласуването е задължително, а освен това наред с президентския вот се проведе и национален референдум. Активността на националния референдум е от определящо значение за задължителната му сила. По данните на „Маркет линкс” в допитването са взели участие 50,37% от избирателите. Тези на „Галъп интернешънъл” показват избирателна активност от 47,1%, а на „Алфа рисърч” - 50,3%. Според социологическите агенции отговорите и на трите въпроса в него са преобладаващо положителни.

Източник: Фокус

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСПРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА