Доклад на американската изследователска група „Глобал интегрити” постави България на второ място по мерки срещу корупцията. Докладът обхваща 57 държави. От кореспондента на Дойче веле във Вашингтон Соня Каникова.
Организацията „Глобал интегрити”, която се занимава с проучвания на корупцията в света, публикува в края на миналата седмица доклада си за 2008 година. 13 държави са поставени в списък за наблюдение поради изключително високите нива на корупция в тях. Редом с държави като Ангола, Китай и Йемен, в списъка са Беларус, Черна гора, Сърбия и Грузия. Но като цяло Източна Европа и Централна Азия се представят относително добре - въпреки репутацията на региона за слаби антикорупционни механизми, се посочва в доклада.
Донякъде изненадващо две източноевропейски държави водят по предприети мерки срещу корупцията.
За 2008 година първа е Полша, след нея е България.
България е получила 87 от възможни 100 пункта. За да класира отделните държави за техните антикорупционни мерки, „Глобал интегрити” използва 23 показателя. България се представя най-слабо по показателите политическо финансиране, механизми за сигнализиране на нарушения, законодателна отговорност и състояние на медиите. Правоналагането също е относително слабо.
Според доклада България страда най-много от същите проблеми, които са в основата на корупционните процеси във всички проучени държави. Проблем номер едно и за България, и за другите държави, е
нерегулираното финансиране на политическите процеси.
„Политическото финансиране в България”, се посочва в доклада, „страда от правна неяснота, която доведе до скандали като този през юни 2008 година, когато се разкри, че средства от ЕС са били насочени към БСП и кампанията на сегашния президент за неговото преизбиране”. Съществуващите в България организации, които биха могли да сигнализират за нарушения, остават неефективни, се изтъква в доклада. В него се казва също, че дори новосъздадени институции като Държавна агенция „Национална сигурност”, които имат мандат за независими разследвания на организираната престъпност, са демонстрирали с действията си своя политически характер и са създали „сериозни съмнения” за ефективността си.
Изпълнителният директор на „Глобал интегрити” Натаниел Хелър, бивш служител на Държавния департамент, изтъкна във връзка с доклада, че финансовата криза вероятно ще засили корупцията в света.
Милиардите, които правителствата изсипват за стимулиране на икономиките, създават голяма вероятност, че тези пари ще стимулират и корупцията, смята Хелър. Той предвижда корупционни скандали свързани с отклоняване на средства от спасителните пакети. /БЛИЦ