Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с министъра на външните работи на Република Чили Алберто ван Клаверен. Срещата е част от нова инициатива на Жозеп Борел, предвиждаща външни от министри от ЕС да провеждат срещи от името на върховния представител, съобщиха от министерството.                                           

"Чили е специален партньор за Европейския съюз в региона. Споделяме не само исторически и лични връзки, но и силни демократични ценности“, заяви вицепремиерът от името на Европейския съюз.

"Политическите и икономически отношения Чили-ЕС са отлични. Те ще бъдат допълнително разширени с две теми, по които ще задълбочим сътрудничеството си - околна среда и климатични промени и сигурност и отбрана.

Благодарих на Чили за защитата на основан на правила международен ред, залегнал в Хартата на ООН, и за принципната им позиция  при осъждането на войната на Русия срещу Украйна", каза вицепремиерът.

В разговора бяха засегнати още две важни за ЕС теми. Първата е рамковото споразумение от ново поколение, което предстои да бъде одобрено до края на годината. Втората тема е сключеният през юни Меморандум за разбирателство за критичните суровини. Те дават нови перспективи за общи инициативи ЕС-Чили.

Мария Габриел обърна внимание и на важните за България теми. Чили подкрепя кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В нея членуват най-богатите държави в света и е известна като "Клуба на богатите". Като страна-членка на ОИСР, Чили ще сподели своя опит в процеса на присъединяване. Страната подкрепя България и за кандидатурата за Комисията по правата на човека към ООН за периода 2024-2026г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук