Издаваният в Тексас вестник Houston Chronicle съобщава, че едно от най-мрачните убийства от времето на Студената война ще остане неразкрито поради решението на българските власти да затворят случая поради давност.
Вестникът цитира интервю с Любен Марков, който чака 30 години да разбере, кой е убил братовчед му - известния български писател и дисидент Георги Марков.
Вестникът описва убийството, извършено на 7 септември 1978 година в Лондон с чадър, зареден с отровна сачма.
България смята да затвори случая поради изтичането на срока на давност, което може да попречи на британските опити за разкриване на убийството, организирано от комунистическите тайни служби.
Аз съм отвратен, казва Любен Марков в интервю в София. Никой няма смелостта да разкрие, какво е станало.
Европейската комисия казва, че отговорността за разкриване на случая лежи върху българската съдебна система. След падането на комунизма през 1989 г. в по-голямата част от Източна Европа, България се присъедини към НАТО през 2004 г. и стана член на ЕС през 2007 г.
В ЕС България заедно с Румъния е смятана за най-корумпираната страна, според базираната в Берлин неправителствена организация Transparency International.
Много е обезпокояващо, че българските власти затварят случая, казва Джулиън Луис - депутат от Консервативната партия във Великобритания. Сега е моментът българските тайни служби да покажат, как могат да сътрудничат със западните си колеги и съюзници от ЕС и НАТО, като разкрият убиеца. /Кафене.нет