Една от големите грешки, записани в сегашната Конституция, е прекият избор на държавния глава от народа, заяви професорът по Конституционно право и служебен премиер Георги Близнашки в ефира на Bulgaria ON AIR - Bgonair.

Според него в промените трябва да се заложи той да се избира от Народното събрание с високо квалифицирано мнозинство.

Думите му са по повод днешното обръщение на премиера Бойко Борисов, в която той заяви, че ГЕРБ внася проект за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, което да я приеме.

"В ситуацията, в която има остра криза на легитимността, това е добро предложение от страна на Борисов", каза Близнашки. Според него обаче има риск, ако депутатите са по-малко от 180, защото парламентът няма да може пълноценно да съществува.

Той ускори хода на политическите събития, защото паралелната държавата готвеше авторитарен вариант на Конституцията, разкри  Близнашки. Според него така всички ще сложат идеите си на масата, за да разбере българския народ кой за какво се бори.

"Ако някой от политическите сили ме потърси ще се отзова да помагам, защото това са съдбоносните решения", каза бившият служебен премиер. Според него ВНС трябва да действа не повече от 5 до 7 месеца, защото България трябва да навакса историческото закъснение, заради политическата конфронтация, която съществува отдавна.

"Началото на процеса е сложено, вярвам, че ще бъдат препотвърдени редица от основните положения, но ще има и съществени поправки. Ключът към политическата ситуация е в ръцете на социалическата партия", смята Близнашки.

"Важно е какво ще реши Националния съвет, а не какво ще каже Нинова. Тази партия беше ангажирана с историческия компромис преди 30 години и сега в БСП трябва да покажат дали защитават националния интерес или този на малка група, свързана с енергийната мафия", заяви още той.