НПО-то, свързано с Цветан Василев - БОЕЦ, сътвори нов цирк. Пред държавата те декларирали смешна сума. Точно 447,42 лева годишен приход са регистрирали от БОЕЦ, а на хартия се води, че дори нямат почти никакви приходи и разходи.
 


Шефът на НПО-то БОЕЦ Георги Георгиев запечата срещата си с Цветан Василев със снимка. След нея стартира и активната дейност на организацията срещу хората, опълчили се на скандалните бизнесмени у нас, Снимка: Фейсбук

В същото време вече над две години прави протести и митинги уж в борба срещу беззаконието, залива институциите със сигнали срещу враговете на ментора си – банкера-беглец и ползва скъпоплатени адвокатски услуги. Активност, струваща десетки хиляди в евро, чието финансиране поне официално не е ясно от къде идва. Това показа проверка на Агенция „Монитор“ в публичните регистри на страната, чийто повод е твърдение на „борците“ на Василев в поредния им пародиен сигнал.

Той е от днес и е продължение на театъра на абсурда, разиграван от организацията и поддържан от медиите на ментора им Василев и скандалните бизнесмени Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев срещу кандидатурата за европарламентарист на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.


Скандалните бизнесмени у нас треперят от страх, че Делян Пеевски ще продължи с разкритията и битката си срещу нея от още по-голямата трубина на Европейския парламент, Снимка: Монитор

След като първо ЦИК, а след това ВАС порязаха опита на Георги Георгиев от БОЕЦ да изкара, че Пеевски не отговаря на критериите за избор на евродепутат, от организацията обявиха, че са внесли сигнал срещу народния представител във Върховната касационна прокуратура. Сигналът бил за подаване на документ с невярно съдържание, а именно – че е декларирал, че живее в България и отговаря на критериите за Изборния кодекс. Че отговаря на критериите е безспорен факт, потвърден от ЦИК и от решението на ВАС, който от БОЕЦ се опитват да оборят този път пред прокуратурата с железния аргумент, че те били търсили депутата неколкократно, но не успели да го намерят. Новият момент в текста, с който обявяват за поредното надуване на балона си обаче е, че от организацията са вкарали и твърдение, че „финансират цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни тепърва започват“. Каква е причината да обявят това остава загадка. Но още по-голяма загадка е как точно се финансират, защото организацията не казва това нито в съобщението, нито пред държавните органи.

Справката в Търговския регистър, където НПО-ата вече декларират дейността и парите си, показва, че към момента учредената през 2015 г. организация, е подала само един финансов отчет за дейността си. По закон трябва да е внесла 3 – за 2016, 2017 и 2018 г., но в регистъра фигурират данните само за 2017 г. А те сочат, че НПО-то е имало само 201 лв. разходи за външни услуги и 447 лева приходи. 360 лева от тях са от членски внос. При положение, че според устава им той е в размер на 10 лева на тримесечие, сумата трябва да е дошла от впечатляващата членска „маса“ от 9 привърженици.

Останалите 87,42 лева са в графата „приходи от други дарения“.
 


Оборотната ведомост на БОЕЦ, Снимка: Монитор

В същото време организацията декларира цяла поредица от активности през 2017 г., сред които няколко митинга в съдружие с друго НПО, свързано сстс скандален бизнесмен - „Правосъдие за всеки“, зад чиято дейност прозира Иво Прокопиев, както и самостоятелен протест. Само озвучението на подобни мероприятия е в размер, надвишаващ неколкократно сумата, посочена в отчета им. А отделно Георгиев и хората му същата година са стартирали и сайта си. Справка сред фирмите за изработване на интернет страници показва, че това е инвестиция, която стъпва на няколко хиляди евро за възможно най-елементарната интернет страница.

Откъде идва разминаването между декларираното от БОЕЦ и реалните им разходи? Единственото обяснение е фактът, че именно през 2017 г. лъсна връзката на организацията с Цветан Василев. През август Георги Георгиев се срещна с банкера-беглец в лобито на хотела в Белград, в който към онзи момент Василев водеше луксозния си живот зад граница, криейки се от правосъдието у нас. Малко след рандевуто, документирано със снимка, стартира и активната кампания на организацията срещу враговете на човека, източил милиарди от КТБ и другарите му скандални бизнесмени у нас. Мишена №1 сред тях е именно Пеевски заради законодателната си дейност, с която спря вторичния грабеж на КТБ и прокара пълна прозрачност във финансирането на всички издания в страната, в това число и онлайн медиите. В същото време именно онлайн издания формират машината за клевети на Василев, Прокопиев, Дончев и Донев, бълваща денонощно пропагандните им тези под формата на фалшиви новини. Сега същата тази групичка явно се страхува, че ако бъде избран за евродепутат, Пеевски ще продължи с битката си срещу задкулисието от още по-мащабната трибуна на Европейския парламент.

Тук е моментът да се припомни впрочем, че при делото си във ВАС срещу ЦИК преди седмица по сигнала им срещу Пеевски БОЕЦ бяха представлявани от адвокат Николай Хаджигенов. Той е един от най-скъпоплатените столични адвокати, чийто хонорар от БОЕЦ няма как да покрият с приходите, които декларират. Но пък

обяснението отново се крие в Цветан Василев, с когото Хаджигенов е свързан.

И докато хонорарът му вероятно може да бъде назован само от БОЕЦ или пък от ментора им Василев, то далеч по-ясно е колко е струвал наемът на залата в столичния хотел, в който организацията в съдружие с „Правосъдие за всеки“ направи конференцията със звездното участие на шефа на ВКС Лозан Панов. 4 часа наем там струва около 700 евро или иначе казано близо 4 пъти повече от годишните приходи, декларирани от БОЕЦ. При това в цената не влиза озвучението.


Само наемът на залата за конференцията, организирана от БОЕЦ със "звездното" участие на шефа на ВКС Лозан Панов е бил близо 4 пъти повече от декларираните от НПО-то приходи, Снимка: Канал 3



Всички тези данни показват, че ако наистина искаше да бори беззаконието у нас, БОЕЦ трябваше да стартира от себе си и от ментора си, който според зам.-главния прокурор Иван Гешев е източил между 5 и 6 млрд. лева от парите на вложителите в КТБ. Дали именно от тези откраднати пари не идва финансирането за поръчковите действия на организацията пък е въпрос, на който могат да отговорят само разследващите. Едно е сигурно – че следите водят именно натам.