Новият политически проект на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов залага на успели българи в чужбина, стана ясно при представянето на партията седмица преди нейното официално учредяване. Сред тях са и няколко българи от Чикаго.

Водеща роля в партията „Републиканци за България“ ще имат братята Павел и Румен Вълневи, научи BG VOICE.

Те управляват най-големия български бизнес в Чикаго. Тяхна е транспортната компания „AmeriFreight“ с над 600 камиона, веригата магазини „Сердика“, най-модерният трък стоп в района на Чикаго „AF Truck Center“ и други бизнеси. Вълневи създадоха и телевизия BiT, която тръгна от Чикаго през 2013 г., и създадоха атмосфера на свободно слово без намеса в редакционната политика. Те са и най-големите дарители на българската общност във Ветровития град.
 



Сред другите имена на имигранти в САЩ са писателят историк Иван Тодоров и Любомир Крулев – член на борда на директорите на Малко Българско Училище.

Иван Тодоров е предоставил къщата си в центъра на Пловдив за офис на новия политически проект на Цветанов. „Иван Тодоров, който другата седмица трябва да си тръгне обратно към САЩ, каза, че е готов да тръгне с нас. Той предостави фамилната си къща за офис в центъра на Пловдив“, каза Цветанов при представянето на партията миналата неделя.

„Искам да благодаря на братя Вълневи, които са излезли от Родопите и стигнаха до Щатите и станаха едни от успелите българи в Чикаго и осигуряват толкова много работни места“, каза Цветанов от трибуната в зала А6 на НДК. Павел и Румен Вълневи също бяха сред гостите на представянето на новата партия.
 



Очаква се те да заемат ръководни постове в партията „Републиканци за България“ при нейното учредяване на 27 септември в София.

През последните десет години братя Вълневи са най-щедрите спонсори в българската общност в Чикаго. Те подкрепят концерти, театрални постановки, футболни отбори и спортни събития, а няколко години организират и безплатен събор за нашите сънародници. През 2012 г. над 12 хиляди българи се събират на събора.

„Подкрепата на Вълневи е повече от чисто финансова“, казва Ирина Гочева, художествен директор на танцов ансамбъл „Хоро“. „За мен е по-важно, че извън България българският танц и фолклор могат да се предават на младите хора.“ Вълневи помагат с 10,000 долара за нови носии.

Благодарение на Вълневи ансамбъл „Българе“ зарадва сънародниците ни в САЩ и Канада със своя спектакъл „България през вековете.“ Ансамбълът изнесе 8 концерта, като в Ню Йорк представлението се състоя на най-известното авеню в света на музиката и театъра – Бродуей. Събитието бе под патронажа на тогавашния президент Росен Плевнелиев, който развя трибагреника в Чикаго след спектакъла. Тогава основателят на „Българе“ Христо Димитров заяви: „Страхотно е, че има хора като собствениците на „AmeriFreight“ Павел и Румен Вълневи, които да направят възможно такъв голям ансамбъл с мащабен спектакъл да бъде видян и в Америка.“
 

 

Вълневи не се раздават само за култура. Николай Василев е един от организаторите на честването на 80 години Българска федерация по борба в Чикаго – най-успешната българска спортна институция за момента. „Вълневи дадоха шанс на това събитие да се състои“, казва Василев. И не само това. Той организира и празник в Чикаго по повод 70 години Национална спортна академия, когато най-успешният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев идва по специална покана. За тридневното събитие Вълневи допринасят с близо 15,000 долара. За юбилейния турнир по борба, специално за който дойде и президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов, те даряват 10,000 долара.

„Те винаги са били отзивчиви и благоразположени към нуждите на училището“, казва Боянка Иванова, основател на училище „Джон Атанасов“. Освен с пари Вълневи помагат и с техника. Даряват 22 таблета, които училището използва за мултимедийни уроци.

 

Двамата помагат за съществуването на половината български футболни отбори и на двата волейболни отбора в Чикаго. „Ние съществуваме благодарение на братята“, каза Петър Колев. „Чикаго Юнайтед“, който достойно представи България, завърши на второ място във волейболната лига за аматьори. „Не го познавах, когато отидох при Павел Вълнев. Не се подвоуми да помогне. Той беше единственият, който не каза: „Толкова ли си закъсал, че идваш за пари.“
 

През 2013 г. отваря врати и първата телевизия за българите в чужбина BiT с ултрамодерни HD студия в Чикаго, а две години по-късно и в София. Телевизията, собственост на братя Вълневи, бързо набира скорост и става дом на свободното слово в медийна среда, известна с натиск и неясна собственост. Журналистите там се радват на безпрецедентна свобода на работа, без натиск, а медията става четвърта по доверие в България.

През 2018 г. те продават телевизията на продуцента Мирослав Янев, който за няколко месеца я фалира.