Очаквахме 45 Народно събрание да започне със заявки от страна на лидерите на партиите за преодоляване на здравната криза от COVID 19, за подпомагане на бизнеса и развитие на икономиката, за увеличаване на социалната помощ, особено към най-уязвимата част от българските граждани – децата и възрастните хора.

Вместо това чухме изявления в две тоналности – реваншизъм и спешна смяна на изборното законодателство, смяна, която да даде възможност на партиите в сегашния парламент да спечелят служебна победа при едни следващи избори“.

Това заяви зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев в предаването "Денят он еър" по Bulgaria on air.

По думите му три от най-важните законодателни предложения на „Има такъв народ“ всъщност са стари предложения на ДПС, които движението не е успяло да реализира в предишните Парламенти.

Борис Ячев посочи първото - увеличаване на секциите за гласуване в чужбина.  

„Да напомним, че и сега няма ограничение за секциите в ЕС. По наше предложение,на патриотичните партии бяха ограничени до 35 секциите в страни, извън ЕС.

Повече от ясно е, че говорим за Турция, където е държавна политика да се намесват активно в изборния процес в посока на силен вот в полза на една етническа партия – именно ДПС“, подчерта зам.-председателят на НФСБ.

Той припомни, че за другата законодателна идея на ИТН – видеонаблюдението, Комисията за защита на личните данни вече е заявила позиция „против“.

„От НФСБ категорично заявихме още в предишни дебати, че сме против, тъй като видеонаблюдението в смесените райони е сигурен начин да бъде упражнен контрол върху вота от страна на ДПС“, подчерта Ячев.

Относно гласуването по пощата зам.-председателят на НФСБ напомни, че общото мнение, „дори и на тези, които сега се упражняват в тази посока, е, че състоянието на пощенските услуги на този етап у нас е такова, че трудно би могъл да бъде организиран този процес“.

„Сега с подкрепата на една нова формация, събрала силен протестен вот, старите предложения на ДПС ще бъдат реализирани“, прогнозира Борис Ячев. Но подчерта: „Може би някой си мисли, че чрез разширяване на секциите в чужбина, чрез въвеждане на видеонаблюдението ще си осигури комфорт. Истината е, че това ще вдигне процента на гласовете в Турция за ДПС и най-вероятно на следващите избори тя ще измести втората или трета политическа сила в момента.

Според Борис Ячев, думата, която категорично стои пред политическите партии в Парламента в следващите месеци е отговорност. „ГЕРБ са длъжни да предложат силен кабинет.

Ако той не бъде подкрепен, лидерът на „Има такъв народ“ трябва да поеме тази отговорност.

Вече се чу, че се подават експерти от страна на ДПС, БСП, „Демократична България“ и той да поеме отговорност за тези хора, макар да не ги познава, и да състави правителство. Това ще е отговорното поведение. Само, че надали ще се случи“.

„От това, което чухме от всички партии като заявка за работа в 45 НС остави впечатлението, че бягат от отговорност - всички говореха за къс хоризонт, за спешни промени на изборното законодателство с тенденцията, че се отива към следващи бързи избори“, заключи Борис Ячев.