„Напрежението в коалицията е видно. Има проблем в комуникацията, но това е обяснимо, защото говорим за 4 различни по идеология формации. Въпросът е как управляващите успяват да откликнат на предизвикателствата от дневния ред на обществото.” Това заяви политологът Борислав Ангелов в ефира на България он еър.

Той определи БСП като предвидима партия, която играе ролята на разума в коалицията и работи така, че да имаме сигурност и стабилност.

„Социалистите са предвидим партньор и видно е много ясно, когато те започват да правят политика. Това е партия с многогодишна история и са ясни техните позиции по различните теми”, подчерта политологът и допълни, че за него е немислим варианта да бъде направено ново коалиционно управление без БСП.

По думите му бившите управляващи от ГЕРБ правят опити да изчистят своя образ и да се представят като добрите пред обществото.
Борислав Ангелов коментира и ситуацията около избора на гуверньор на БНБ, като сериозна и нуждаещата се от консенсус вътре в управляващата коалиция. „Когато говорим за БНБ смятам, че тази институция трябва да се ръководи от специалист и професионалист, човек от бранша. Не е добър подхода с партийните кандидатури за поста гуверньор на БНБ”, допълни още той и бе категоричен, че най-добрия вариант е управляващата коалиция да излезе с обща кандидатура за шеф на БНБ.


Ангелов изрази положително мнение относно предложението на БСП да има и хартиен вот, а не само машинен такъв. „Според мен предложението за хартиените бюлетини има своята логика. Те са заложени и в избирателния кодекс. Привърженик съм и на идеята, че като цяло трябва да има колкото се може повече способи гражданите да упражняват своето право на вот, защото това би направило властта по-легитимна”, каза още той.


Политологът не пропусна да коментира и ситуацията със северната ни съседка, като подчерта, че България има рамкова позиция и декларация на Народното събрание по този въпрос, както и позиция на КСНС. „В случая ние не трябва да допускаме антибългарското говорене и не виждам какъв компромис бихме могли да направим”, категоричен бе политологът.


В заключение Борислав Ангелов добави, че президента Радев се е дистанцирал от това управление и е започнел да ги напада още преди изтичането на първите 100 дни. „Поведението му спрямо новите управляващи, на някои от които той дължи политическата си кариера, граничи със забиване на нож в гърба”, довърши той.