"Решение на президента е кой да бъде премиер. Това е негово виждане и ние ще се съобразим с него.

Това, което за нас от БСП е важно, е министър председателят да бъде равноотдалечен от всички партии. За съжаление конституцията която се смени по безумен начин в предишния парламент затваря много от тези опции.

Дано да се направи тази възможна опция за равна отдалеченост на служебния премиер от всички партии, защото най-важното за един служебен премиер е той да проведе едни честни и почтени избори". Това мнение изрази пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

На предстоящите консултации за служебен кабинет при Румен Радев социалистите ще видят какви са въпросите към тях на самия президент и тогава ще коментират. След като минат тези консултации, ръководството на БСП ще даде изявление за всичко, което може да бъде казано, информира медиите Гуцанов.  
Той се спря и на възможната дата за предсрочните парламентарни избори: "Считаме че 20 или 27 октомври са една разумна дата за изборите тъй като има необходимост от подготоввка за изборите на всяка една политическа партия, още повече че сме в средата на един ваканционен период.

Хората и без това за седми път трябва да отидат за три години на още едни парламентарни избори. И без това избирателната активност е достатъчно ниска. Поне това да бъде осигурено като една възможност".

Борислав Гуцанов отказа да дава мнение за възможните кандидати за премиер от домовата книга. "Не би трябвало аз да давам оценка на когото и да е е от възможните кандидати. Мога да повторя само, че промяната в конституцията доведе до това безумие, на което сме свидетели в момента".

Председателят на  ПГ "БСП за България" потвърди, също са били търсени от ППДБ с предложение за махане на шефа на Антикорупционната комисия, но бе категоричен:

 "Получихме имейли което не е най-сериозният подход за подобна смяна. Считаме че парламентът вече е доста изчерпан за да се стигне до подобна процедура".