“ГЕРБ 7 пъти печелят и имат възможност да правят кабинет, 7 пъти вадят кабинет и  7 пъти няма кабинет. ПП печелят избори, дават им мандат - те пък пишат декларации. И това го виждаме вече 5-6 парламента, лъжат българските избиратели - и едните, и другите, че не искат да ги изпратят на поредните седми избори. В същото време не правят нищо, за да има правителство”. 

Това заяви народният представител от “БСП за България” Георги Свиленски пред “Денят ON AIR”. 

“Ние сме наясно, че сме пета политическа сила, че сме 18 народни представители, че няма как сама БСП да предложи правителство.  Но третият мандат може да бъде използван като платформа, като мандат даден на целия парламент, без значение коя политическа сила ще вземе мандата.

И без да се поставят условия. Ако поставят условия, значи, че не искат да има редовно правителство - искат да има служебно, а Борисов това го устройва. В момента правителството е на ГЕРБ - има ли някой съмнение?”, коментира Свиленски. 

“Отношенията с президента никога не са били замразявани - остри думи имаше по действия на служебния кабинет, по действия на президента, коментари от парламентарната група на БСП. Примерно, г-н Гуцанов 23 пъти от парламентарната трибуна е казал, че договорът с “Боташ” е престъпен, че е национално предателство и че министрите, които са го подписали, са национални предатели.

Днес каза друго - каза, че президентът няма отношение. Самата комисия, в която г-н Гуцанов беше наш представител, излезе със становище този договор да бъде даден на прокуратурата”, посочи Георги Свиленски и подчерта: 

“Не сме влизали във война с президента, а разкривахме истини. Сега някои хора решиха, че като си сменят позицията и отношенията са се стоплили.  Не. БСП е била принципна в критиките си, ще продължи да бъде принципна в критиките си, а когато се правят хубави неща, ще продължи да ги отбелязва”. 
“Да, в БСП има проблем”, посочи социалистът в отговор на въпрос на водещата.

“Проблемът се случи на последния пленум на НС, когато една част от най-близкото обкръжение на Корнелия Нинова решиха, че трябва да я предадат. Казвам най-близкото, защото това бяха нейните заместници. Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов не са били заместници на Корнелия Нинова.

Аз даже не съм член на Изпълнителното бюро. Само, че тези, които  бяха най-близко до нея, тези които й казваха решенията, тези които й писаха решенията, тези, които й ги внасяха в Национален съвет, сега изведнъж казват - всичко това е грешка и ние сме новото ръководство.

Няма как да бъдете новото ръководство - 8 години сте до Корнелия Нинова, вие сте същото ръководство, без Корнелия Нинова”, реагира Свиленски. 

По думите му това се случва в жива партия, която има структури, членове, органи, демократично действащи: “Това при Борисов не може да го чуете, защото там тези неща ги няма”. За падане

то на резултата: “Не само Нинова, Национален съвет, ръководни органи, структури - всички имаме принос когато тези 800 хиляди гласа са били получени, и всички имаме принос, когато сме ги загубили”, посочи Свиленски.

“Председателят на БСП е избран на пряк избор, подал е оставка на 11 юни, оттам нататък има процедура, а кой в момента е председателят на БСП ще видим заедно” каза Георги Свиленски и в ефир влезе в регистъра на политическите партии:  “В регистъра стои вписана Корнелия Нинова. Значи въпросът е ясен. Докато приключи вписването, председател де юре е Нинова”.

Кой ще реди листите: “Те се предлагат от основните организации, утвърждават се от областните, след това се утвърждават от Националния съвет и накрая председателят на партията - в случая Нинова, ако дотогава бъде сменена - този, който бъде вписан. Ние сме правова държава, съдът е част от правовата държава, даже най-важната част и той се произнася”, посочи социалистът. 

В отговор на въпроса за декларираното от временното ръководство широко ляво обединение: “На приказки това широко ляво обединение го слушам вече 3 години - на 1 май ние събрахме над 300 човека в Народното събрание пак за широко ляво обединение. И какво се получи - от 9 % на 7 %. Технически, медийно няма да стане - трябва дас се стигне до сърцето на всеки избирател”, каза Георги Свиленски и подчерта: 

“Тези, с които сега правят срещи работеха срещу БСП. Тук в София е лесно да седнеш на масата с Татяна Дончева, Костадин Паскалев, Румен Петков. Отидете в структурите в страната и питайте как се работи  - ти работиш за кмета от БСП, в същото време най-близкият ти другар работи за кмета от "Левицата”. Те направиха паралелна кампания в цялата страна - примери много”, заяви народният представител от “БСП за България”. 

И в разговора за лявото обединение Свиленски подчерта: “Г-н Зафиров е заместник-председател по коалиционната политика вече 6 или 7 години, той не го е направил досега - сега ли откри своите възможности за консолидация на лявото? Та той с тези, същите, си говори 7 години и резултатът е 7 %”. Какво предлагаме на левите избиратели - работни места, ценности, забравихме ги тези неща. Говорим за избори, за листи, за водачески места и дотам приключваме”. 

В отговор на въпроса дали Корнелия Нинова трябва отново да е начело на БСП Свиленски каза: “Това ще го решат социалистите. Ако питате мен - тя притежава всички качества да бъде лидер, парламентарист, да отстоява интересите на тези, които са я пратили. Нашата общопартийна контролна комисия си позволи да се произнесе за бъдещо несигурно събитие, да се отстрани технически Корнелия Нинова.

Аз отново ще призова всички кандидати, които могат, които са смели, които знаят - да се явят на избори и да ги спечелят. Тогава ще застанем всички като юмрук зад тях, за да спечели БСП”.