„Толкова много средства потънаха в последните години, че изчезналите 2 млрд. лева, които търсим в НКЖИ (дадени само в последните 2 години за подобряване на жп инфраструктурата) са само малка част от огромното изтичане на публични пари. 

Чак след това можем да говорим какво ще се прави в бъдеще“, заяви в студиото на предаването „Делници“ по Евроком народният представител от "БСП за България" Борислав Гуцанов.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения припомни, че в програмата за възстановяване са заложени 5,8 млрд. евро, които да бъдат инвестирани в жп транспорта, който най-евтиният и най-екологичен начин за придвижване и произвежда десетки пъти по-малко вредни емисии, отколкото автомобилния транспорт.

„С министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев сме единодушни, че първо трябва да се разкрият злоупотребите и затова вече са сезирани компетентните органи. 

Готови сме за разговора как ще се влагат новите средства, за да могат хората в следващите 1,5-2 години вече да влизат в нови влакове, скоростта да не е тази в момента, която прави пътя Варна – София 8 часа, а товарните превози пъплят със смешните 30-40 км./час, каза Борислав Гуцанов. 

Той е категоричен, че ще продължи търсенето и на парите за автомагистрала „Хемус“, въпросът ще бъдат ли върнати милионите, източени по линия на магистралата, все още открит, а това са парите на всеки един български гражданин.

Депутатът от левицата бе категоричен, в момента БСП е стабилизиращият фактор на всички процеси, които се случват в момента в България. „Това е така, защото БСП е партията с най-голям опит и тази, която е изстрадала най-много в последните години на реформи в страната и знае цената на тези реформи“, обясни Гуцанов. 

Според него 50-ият конгрес на партията е дал шанс на тези процеси и възможност на левицата да бъде гарант за реализирането на всички социални мерки, които сложната ситуация в момента налага.

„Най-важното в момента е накъде ще тръгне държавата. Българският избирател прецени, че трябва да има повече политически партии с по-малко представители и те да намерят начин за диалог. Дали на партиите това им харесва или не си е техен проблем. 

Важна е волята на хората. Това,което мен ме притеснява, е липсата на избирателна активност. Надявам се, че на следващите избори това ще се промени и хората наистина ще отидат до урните, за да изразят волята си за по-добро управление на страната и по-добро бъдеще за тях, техните родители и техните деца“, заяви Борислав Гуцанов.