Тръгнахме от там да видим кой е най-големия ресор от бюджета, от който да заделим, за да дадем на пенсионерите. Тези, които можеха да бъдат заделени от МФ, бяха. Това каза говорителят на правителството Лена Бориславова пред bTV.

"Стратегията на правителството по отношение на пенсионерите е за едно трайно преизчисляване на пенсиите, за да водят достоен начин на живот, който не водят поне половината от тях.

Никой не очакваше такава инфлация. Това са големите предизвикателства, пред които трябва да се изправи всяко едно управление.

Петков обеща на народа голям подарък за Великден ВИДЕО

Искаме да има нов начин за изчисляване на пенсиите. Търсим всякакви възможности за финансово стимулиране. Не само сектора на пенсионната форма трябва да бъде променен", допълни тя. 

"Има системно недофинансиране в здравеопазването. Сестра ми две години работи в ковид отделение като млад лекар и реши да отиде в чужбина, заради възнаграждението. Не може заплатата на млад лекар да е 950 лв., който работи по 12 часа, и то в ковид отделение. Видях едно изказване на бивш министър на здравеопазването, който каза как ще успеят да направят тази реформа, от къде ще вземат пари. Да стои и да гледа. Само това мога да кажа", обясни Бориславова. 

"Викат се хора от бранша, обсъжда се как се изчислява заплатата им и как може да се вдигне, така че да се подобри качеството на услугата. Двете неща трябва да вървят ръка за ръка", каза тя. 

Попитана колко трябва да бъде заплата за медицинския персонал в болниците, тя отговори, че е много различно това, което трябва да получават и това, което страната може да си позволи да им даде.

"Аз вярвам, че ще имаме качествено увеличение по траен начин. Това, което е на масата на преговорите е минимална работна заплата за лекари с една специалност - 2000 лв., а за медицински сестри - 1500 лв.

Има перверзни ситуации, в които ръководството взима по 20-30 хиляди. Те не влизат в операции, не дават смени денонощно и пращат млади лекари. Единият вариант е да имаме съотношение 1:20 и шефовете да изпълняват това", каза Лена Бориславова.  

"Истината е, че минималната ставка на акциза е гарантирана от ЕС. Ако искаме да приложим мярка като в Италия, трябва да поискаме от ЕС. Там където намаляват акциза, той първоначално е по-висок, отколкото тук. По отношение на всички мерки, това, което трябва да се отчете е, че България е единствената, която е отделила 3,5% от БВП за помощи за бизнеса и битовите потребители", каза тя.

"Борим се за това да имаме финансова подкрепа за газа. Ще бъде предложен Фонд за солидарност. Ще има съвместно закупуване на газ от ЕС. Можете да си представите каква е разликата между това България сама да отиде да преговаря с Русия и това ЕС да преговаря с тях.

Русия се опитва да извие ръцете на Европа с това, което иска да направи с газа. Скоро няма да сме зависими само от "Газпром". От гръцката връзка ще потече азерски газ, който няма нищо общо с руската газ. Гарантира се изключително ниска цена за доставките - 1/3 от текущите доставки от газа. По този начин ще намалим и нашата зависимост", обясни Бориславова. 

Официално: България получила притеснителна новина от "Газпром"

Тя коментира и скандала с Germcorp. "По време на посещение в САЩ, са били част от портфолио-фирми, които са били представени на българската делегация. По време на подписването у нас не е имало представител. Ще се доизчистят детайли кой какъв ангажимент е имал към тази компания. ДАНС извършва проверка и очакваме резултатите", каза Бориславова. 

US посолството попари Асен Василев и го опроверга за скандално твърдение

"Потвърдени данни, по които не се е реагирало - тези дипломати не работят в интерес на българското правителство, а имат конкретна адженда, както се оказа да дестабилизират отношенията с Република Македония. Има руски интереси, които противодействат на добросъседството ни. Има руски интерес в това България и Македония да не се разбират", обясни тя. 

"Българското правителство ще се съобрази с решението на Народното събрание. Това е чувствителен въпрос, който трябва да отговаря на чувството на защитеност на хората", отговори Бориславова на питане "дали България ще предостави военна помощ на  Украйна". 

"Кандидатурата зад която заставам за шеф на БНР е тази на г-н Гюров. Той има опит и няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции, които имат ниски резултати на стрес тестовете. Имам пълното уверение, че ако такъв кандидат застане начело на БНБ ще има смелостта да провежда регулацията, от която има нужда", завърши говорителят на правителството.