Държавите се готвят за война, всички увеличават драстично разходите за въоръжение. Това заяви пред журналисти в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов.
„Факт е, че дори Германия 0.8% от парите си отделя за отбрана. Сега шефът на НАТО казва да се прави европейска армия, една са съгласни, други – не. Ама то като правиш армия, нали я правиш заради нещо“, каза Борисов, цитиран от „Фокус”.

Във връзка с евентуалното въвеждане на мажоритарната избирателна система, съобразно резултатите от референдума, премиерът коментира: „След като се възползваха всички от референдума да изкарат, че протестният вот е срещу нас, сега ние трябва да се съобразим с референдума. Какво е оправданието на партиите в парламент, без ГЕРБ, а и някои други, но да не ги персонализирам. Казаха: „Няма време парламента“. Защо няма време? Предлагам им да си махнат коледната ваканция, тя е по-дълга от тази на учениците. Без коледна ваканция, нов Избирателен кодекс, съобразен с референдума. Защо не го направят?“, попита той. 

„Кабинет, в който да има министър-председател Бойко Борисов, може да има само, когато ГЕРБ е спечелил изборите и е мандатоносител“, заяви премиерът в оставка и обясни, че може да бъде премиер само ако народът го е пожелал. „Снощи дойдоха Дончев и Горанов и ми заявиха категорично, че не желаят без мен или с друг премиер да останат да работят“, обясни Борисов.

На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи кабинет с мандат на РБ, премиерът в оставка припомни, че преди 2 години между партиите е подписано 4-годишно споразумение. „Сега те казват, че след като сте решили и считаш, че нямате желанието да сте премиери и министри, подкрепете кабинет, така както ние Ви подкрепихме преди 2 години“, коментира Бойко Борисов.

„Политическата етика изисква да го направим, само че преди 2 години поех цялата политическа отговорност с основните министри. РБ сега да си излъчат премиер и министри, ПФ ако искат да влязат с министри и да носят политическа отговорност за тези неща, които искат да ги подкрепяме и са в програмата могат да разчитат на нас“, каза още министър-председателят в оставка.

"Условията няма как всички да ги подкрепим и те затова трябва да си се събират, да си водят разговори и да знаят на кой могат да разчитат. Ние само преди една година приехме пенсионна реформа. Целият парламент я гласува, този пенсионен модел гарантира между 300 и 400 милиона на година повишаване на пенсиите. То е факт. Искам да го обясня, защото звучи грозно като се каже, че някой е против да се вдигат пенсиите. Този пенсионен модел, в който участваха синдикати, работодатели, специалисти, НОИ и кой ли не, се разбрахме тогава, че това е единствено възможния вариант да не се счупи системата. Понеже събирахме повече пари в бюджета от приходи, ние към това прибавяхме по над 100 милиона реално на година в бонусите за Великден и за Коледа. Разбира се, бихме могли да говорим по тази тема, но действително за тези, които са най-бедните да се търси начин да стане по-голям бюджета. Но ние сме сметнали бюджета с огромни завишения сега – 260 милиона повече заплати на учителите, повече за армията, повече за здравеопазване. Това сме го смятали само при положение, че така здраво се борим с контрабандата и се получават тези приходи. Тези наши усилия не са незабелязани от ЕК", коментира Борисов.

"Няма човек, който, ако го попиташ да вдигнем ли пенсиите на хората, да каже: не искам да ги вдигаме. Това са краткосрочни ефекти. Но ето, този месец, декември, 1,3 милиона пенсионери са взели с 40 лева повече. Идете и ги питайте дали това ги е задоволило. Със сигурност не, но заедно с великденските това са над 100 милиона. За да се получи този растеж – в монета отива към 3,8 икономиката, това най-бавно се постига, постига се със стабилност, с инфраструктура, с ниски данъци.

Подобни популистки идеи минават веднага през вдигане на данъка и на хората, когато им се обясни ще разберат дали трябва да стимулираме тези, които крият осигуровки и не се осигуряват. Трябва ли ? И това накрая ще счупи модела и айде да не е догодина, но по-догодина вече няма оправяне. Така, че лесно се говори. Да поемат отговорност да го направят, да знаят след това хората от кой да търсят отговорност", заяви още той.