20 млн. лв. са отпуснати за язовир „Луда Яна“. Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в Панагюрище.

„20 млн. лв. са отпуснати за язовир за питейна вода. В момента сме на стените. Строи се и огромна пречиствателна станция, за да може населението в община Панагюрище да има вода. Близо 60 млн. е инвестицията. Уширява се и се изгребва теренът“, добави премиерът. 

По думите му проектът за язовир „Луда Яна“ има 9 подобекта. „Виждам как се работи, вече процесът е необратим“, заяви Борисов. 

„В събота започва изграждането на 3 кладенеца в района на Брестовица. В събота ще стартират, за да приключим и там с проблема. Ще има изцяло нови водоизточници“, посочи той.

Община Панагюрище от 30 години досега се е захранвала от много стар водопровод от над 40 години.

Изпълнението на язовира и Пречиствателната станция са поверени на консорциум "Щрабаг-Джи Пи". В обхвата на проекта “Джи Пи Груп” АД ще изпълнява язовирната стена, която е от каменно насипен тип с глинено ядро.

Височината на стената е 43,40 м, дължина на стената по короната е ~550 м и широчина на короната 6м. Ще бъдат изградни и траншейния преливник, отбивен тунел, санитарно-охранителна зона и ще се почисти хумусния слой от чашката на язовира.